Нашият мозък съдържа силно изкривен модел на собственото ни тяло, твърди ново изследване на учени от лондонския University College.

Представите, които изграждаме за себе си, доста се разминават с реалността - като хората са склонни да си мислят, че ръцете им са по-къси и по-дебели, отколкото в действителност.

Учените-невролози подозират, че причината за тези изкривявания може би се крият в начина, по който мозъкът получава информация от различни части на кожата.

Д-р Матю Лонго, водил изследванията, посочва, че фрази от типа "Познавам го като петте си пръста" всъщност изразяват увереност, която няма нищо общо с реалността.

Всички анкетирани участници в изследването смятали, че ръцете им са по-широки, отколкото всъщност са, а пръстите на ръцете като по-къси, отколкото са в действителност. И тези заблуди изглежда се отнасят и за други органи.

Участниците в изследването били помолени да поставят лявата си ръка с дланта надoлу под дъска и да отгатнат къде върху дъската биха се проектирали върховете на пръстите и кокалчетата им. Предположенията им били записвани с камера. По записите учените възстановили модела на ръката, който хората имат в мозъка си.