Изкуствен интелект може да идентифицира отпечатъците от различни пръсти на един човек, съобщи Би Би Си. С това изследване на специалисти от Колумбийския университет се оспорва теорията, че отпечатъците от пръстите на ръката на всеки човек са напълно различни.

Екип изследователи от американския университет е обучил технология с изкуствен интелект да изследва 60 000 пръстови отпечатъка, за да установи дали може да определи кои от тях са на един и същ човек. Учените твърдят, че технологията може да идентифицира с точност от 7590 на сто дали отпечатъците от различни пръсти принадлежат на един човек. Те обаче не знаят как успява да се справи технологията.
"Не знаем със сигурност как изкуственият интелект го прави", призна проф. Ход Липсън от Колумбийския университет, който е ръководил изследването. "Ясно е, че не разчита на традиционните маркери, които криминалистите използват от десетилетия". 

Преподавателят по криминалистика в университета Хъл проф.Греъм Уилямс каза, че идеята за уникалността на пръстовите отпечатъци никога не е била доказана като теория. "Всъщност ние не знаем, че пръстовите отпечатъци са уникални. Всичко, което можем да кажем, е, че доколкото ни е известно, няма двама души с еднакви пръстови отпечатъци", каза той.