Човешкият мозък реагира на различни дразнители по един наистина уникален начин. При това до такава степен, че това негово свойство би могло да се използва за разпознаване на хората.

До този извод стигат изследователи от държавният университет в Бингхамптън, Ню Йорк, които са развили система, разпознаваща хората според техния „мозъчен отпечатък“. Според тях системата установява самоличността с точност от 100%, пише Digital Trends.

През 2015 година, екип, ръководен от Сара Ласло, описва мозъчната активност на 32 души, които четат различни думи. След това изследователите се опитват да идентифицират думите чрез данните, получени от картината на мозъчните вълни. Прочуването показва разпознаваемост в рамките на 82 – 97 процента.

Сега учените са разширили своя експеримент. Думите са заменени с изображения, а броят на участниците е нараснал на 50. В експеримента на доброволци били показани 500 снимки на предмети, които да предизвикат специфична реакция в мозъка. Сред изображенията били такива на храна, известни личности и думи. Използвайки компютър, който да сканира електроенцефалограмата (ЕЕГ) на участниците, учените успели да разпознаят всеки човек по мозъчната му биометрия с ниво на прецизност от 100%.

Изследователите наричат системата Протокол за биометрично разпознаване по когнитивни събития (Cognitive Event-RElated Biometric REcognition protocol) или CEREBRE.

Според тях тези мозъчни отпечатъци са значително по-добра технология за биометрично разпознаване от пръстовите отпечатъци и сканирането на ретината.  За разлика от пръстовия отпечатък и ретината, моделът на мозъчните вълни може да бъде променен. Това позволява един вид рестартиране на персоналната идентификация, ако по някакъв начин изчезне ЕЕГ портретът на потребителя. От друга страна, ако пръстовият ви отпечатък е откраднат и не можете да го замените с нов, вашата сигурност е компрометирана завинаги.

Тъй като системата се очаква да бъде използвана от обекти с висока степен на сигурност като Пентагона, разликата от 97 до 100 процента е изключително важна.