Забравете пръстовите отпечатъци, разпознаването на ириса и гласовата идентификация, защото новото откритие в базата за биометрични данни ще бъдат коленете, твърдят американски учени, цитирани от БГНЕС.

Също както пръстите на ръцете, колянната става на всеки човек са уникална и може да осигури надежден начин за идентифициране.

Компютърният специалист Лиор Шамир от Технологичния университет Лоурънс в Саутфилд, Мичигън, демонстрира как сканирането на коляното може да се използва за разпознаване, пише Science Daily.

Методът, базиран на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) може да се използва, за да се идентифират хората, докато преминават на опашката пред контролното гише на летището, например, или при влизането в  дадена сграда. Първоначалните тестове показват 93% точност на разпознаване само по колената.

Паспортите могат да се фалшифицират, а системите за разпознаване на ириса могат да бъдат измамени с контактни лещи, докато за да се направи подобно нещо с колената ще е нужна сложна и инвазивна медицинска процедура. Това прави метода по-надежден и устойчив на измами, отколкото сканирането на очите и пръстовите отпечатъци, отбелязва Шамир.

Ядрено-магнитният резонанс е безвреден за здравето, за разлика от рентгеновите лъчи, но засега машините са прекалено големи и прекалено бавни, за да може да се използват за разпознаване.

Но според Шамир понятието за вътрешна биометрика тепърва предстои да се разработва, което би довело до методи за автоматична идентификация, които да изключително неподатливи на фалшифициране.