Книгите на Дина Рубина ни карат да се замислим и успокояват душата ни. Те са същинска съкровищница, пълна с хумор и мъдрост. Разговорът е на равна нога - честни размисли за нас самите, за държавите и хората, за младостта и старостта, за дълга, честта и любовта.

В своята книга "На връх Масловка" писателката споделя с нас прозренията, до които е стигнала през годините, вкючително и тайната на щастливия живот, която баба ѝ е разкрила:

"Помни трите НЕ-та, казваше баба, - НЕ се страхувай, НЕ завиждай, НЕ ревнувай."

Лесно е да се каже, но е трудно да се направи.

За да не се страхувате от утрешния ден или от неприятностите, които случайно се струпват върху главата ви, трябва да извървите трудния път към стабилността, да повишите стойността си на пазара на труда, да усъвършенствате уменията си за общуване с хората и да се развивате духовно.

Не ревнувайте. Трудно е да не се отчайваш, когато съседът или приятелят ти получава щастие даром, а ти сякаш не го заслужаваш. Но трябва да помним, че нищо на земята не е постоянно. Както пише Омар Хайям: "Не завиждайте на този, който е силен и богат. След зората винаги идва залезът."

Не завиждайте. Това означава да си обясним, че хората не са вещи. Те не могат да станат наша собственост. И имат право да избират дали да споделят съдбата си с нас, или да обичат други.

Ако преодолеете тези три слабости, животът наистина може да стане лесен и прекрасен.

И още няколко фрази от Диана Рубина за размисъл върху живота:

За безделието.

"Знаете ли кое е най-страшното нещо? Най-страшното нещо за човек, който е работил като вол в продължение на седемдесет години, е безделието."

Илюстрация: Julia Kuryaeva / Shutterstock

Пенсионерите не са готови да лежат вкъщи пред телевизора часове наред, те са свикнали с нагласата, че работата, а не почивката, трябва да е на първо място. Ако не правиш нищо, ако не вършиш нещо полезно, ако не се опитваш да донесеш полза на себе си и на другите - ти хем си труженик, хем мързеливец.

И колко изненадващо е да осъзнаем, че днешните млади хора се стремят именно към безделието, към празния начин на живот и междувременно се зад факта, че не искат да "работят за жълти стотинки" и да "раждат бедност".

Източник: cluber.com.ua