Не са малко семействата, които по една или друга причина се налага да живеят заедно с баба и/или дядо. Дори да сте постигнали примирие по някои основни въпроси, родят ли се децата, всичко сякаш се преобръща с главата надолу.

Нормално е – баба и дядо най-често желаят активно да участват в грижите (а понякога и във възпитанието) на малките. Родителите пък имат съвсем други планове, които невинаги намират допирни точки с техните. И се стига до сърдене, размяна на остри реплики и като цяло неприятна атмосфера.

В съжителството с възрастните роднини обаче няма нищо лошо, стига да намерите не само общ език, но и да знаете кои граници не бива да се преминават. От една страна баба и дядо могат да ви бъдат наистина много полезни и незаменим помощник в много ситуации, за които тепърва ще се убедите по време на растежа на децата. От друга – те имат своя представа за начина, по който трябва да се отглежда едно дете. А вие искате нещо по-различно.

В такива моменти е важно да постигнете компромис, който да удовлетворява и двете страни. Така всички ще бъдат доволни и съжителството ще носи предимно ползи. Но има 3 неща, за които в никакъв случай не трябва да отстъпвате, тъй като са наистина важни за децата. И те са:

Снимка: Shutterstock

1. Помощта в ежедневието

Ако живеете с един или повече ваши роднини под един покрив, най-вероятно ще се стигне до този момент. Бабите и дядовците ще горят от желание да се включват в грижите за бебето, а и за вас това е практично.

За тях е инстинкт, заложено им е в природата (макар да има и изключения). Още повече, че се радват на внучето си дори в по-голяма степен, отколкото на собственото дете.

Това обаче е нож с две остриета. От една страна не бива да ги преуморявате, тъй като не са първа младост, а често надценяват силите и възможностите си. От друга – те са били родители преди доста години, реално преди едно цяло поколение, и техните методи за отглеждане и възпитание на децата се различават със сигурност от вашите.

Най-опасно е, когато възрастните у дома се опитат постепенно да ви изместят като родители, обгрижвайки и задушавайки детето в желанието си да бъдат до него.

Безполезно е да воювате срещу тях, просто трябва да изложите ясно и категорично вашите възгледи за възпитание и да ги отстоявате. Бабите и дядовците трябва да следват тях, а не да ги променят зад гърба ви.

2. Опасните кавги

При съжителството с по-възрастни роднини неизменно ще се стигне и до такива пререкания, като най-често те ще са свързани с децата. Обикновено кавгите избухват заради съвсем дребни неща (например количеството храна, поставено в чинията), защото се тълкуват и от двете страни като намеса в техния начин на възпитание.

От съществено значение е предварително да определите кои неща са приоритет за вас и на кои бихте допуснали компромис. Когато дадете възможност за компромис по някои въпроси, те ще бъдат по-склонни да приемат основните приоритети и да се съобразяват с вашите желания.

Помнете, че те са ваши или на партньора ви родители и са ви отгледали като добри хора. Така че не приемайте на нож всяко тяхно предложение, а се вслушвайте – може пък да е по-добро, отколкото си мислите и да е точно онова, което сте се чудили как да направите.

Важно е да дадете шанс да се адаптират към вас, както и вие да направите същото към тях. Само така ще успее да избегнете неразбирателствата и споровете. И не се опитвайте да ги променяте. За толкова години те вече са си изградили определено мнение по всеки важен въпрос, така че няма как изведнъж да започнат да мислят обратното.

А ако направят нещо, което е против вашите правила, помнете, че това са хората, които са ви дали живот, и те трябва да се уважават. Крясъците не бива да присъстват в общуването ви, особено пред детето. Всеки спор може да бъде изгладен с кадифени ръкавици, не забравяйте това.

Снимка: Shutterstock

3. Сладкиши и отстъпки

Повечето баби и дядовци опитват да спечелят внуците на своя страна като правят известни отстъпки, позволявайки им да си хапнат от вредните и нездравословни храни, които родителите забраняват. Това е категорично нарушение на строгите правила и не бива да го допускате.

Ако детето все още не е тръгнало на детска градина, а вие сте по цял ден на работа, бабата у дома е просто злато. Но не и ако пъха пакет чипс в ръцете на 3-годишния малчуган, за да може да изгледа на спокойствие поредния епизод от любимия си сериал.

Това трябва да бъде установено като нещо, което не бива да се прекрачва по никакъв повод, тъй като не е полезно за здравето на детето. Да не говорим, че така малчуганът се научава много лесно да хитрее и манипулира, за да получи поредното лакомство или наградка за послушанието си.

Така че е важно да проведете наистина много сериозен разговор, за да обясните защо не толерирате подобно залъгване с неща, които не са полезни за детето. Но го направете спокойно и изложете внимателно своите аргументи. Ако повишите тон, нищо няма да постигнете. А е важно да стигнете до точното решение.

По материали от Periodo Fertile / Новите родители