Как реагирате на проблемите в живота? Дали с всеки нов проблем ставате по-огорчени, или просто не допускате катастрофата да ви унищожи духа?

Една вдъхновяваща история ще ви покаже как трябва да се справите с всички препятствия, които животът ви поставя на пътя.

Една млада жена отишла при баба си и ѝ разказала за своя живот и за това колко ѝ е трудно. Съпругът ѝ изневерил и била много разочарована. Не знаела как ще преодолее това и искала да се откаже от всичко. Била уморена от битки.

Струвало ѝ се, че в живота ѝ, веднага след като реши някакъв проблем, се появява нов. Баба ѝ я отвела в кухнята. Взела три съда с вода и ги сложила на печката. Взела три съда с вода и ги сложила на печката.

В първия сложила моркови, във втория яйца, а в третия смляно кафе.

Оставила ги на печката, докато не заврели. След двадесет минути изключила печката.

Изсипала морковите, яйцата и кафето от съдовете и сервирала. Обърнала се към внучка си и попитала: "Какво виждаш?". "Моркови, яйца и кафе", отговорила внучката.

Тогава баба й казала да докосне моркова. Внучката го направила и отвърнала, че е мек.

Бабата поискала да вземе яйцето и да го счупи. Когато внучката отделила черупката, извадила твърдо свареното яйце.

В крайна сметка бабата поискала да изпие глътка кафе. Внучката се усмихнала, когато усетила неговия богат аромат.

Тогава внучката я попитала: "Какво означава всичко това?"

Баба й обяснила, че всяко от тези неща е било изправено пред едно и също "бедствие" - вряща вода. Но всяко от тях е реагирало различно.

Морковът във водата влязъл твърд и "непреклонен", а след като бил подложен на врялата вода, омекнал и станал слаб.

Яйцето било крехко, неговата тънка черупка била защита на течната вътрешност, но след престоя си в врялата вода, станало твърдо.

Въпреки това с кафето се случило нещо уникално.

Точно по време на готвенето то променило водата. "Какво си ти? Когато проблемът почука на твоята врата, как реагираш? Дали си морков, яйце или кафе?", попитала бабата внучката.

Помислете за това. Какво сте вие?

Като морков, който привидно е силен, но се сблъсквате с болката и ставате меки и губите своята сила?

Като яйцето, което се променя заради топлината? Дали след някакъв проблем ставате груби и безпомощни? Отвън изглеждате твърди, но отвътре сте огорчени и имате твърдо сърце?

Или сте като кафето? Кафето променило водата, която му донесла болка. Когато водата стане гореща, кафето изпуска мирис и вкус.

Ако сте като кафето, когато нещата ще станат най-лоши, вие ставате по-добри и променяте ситуацията около себе си. Когато болката е най-тежка и проблемът е най-лош, дали се издигате на ново ниво?

Щастливите хора не означава, че са имали най-доброто от всичко, те просто са направили най-доброто от всичко, което им е било дадено. Блестящото бъдеще винаги се базира на забравеното минало и не можете да отидете напред в живота, ако зад себе си не оставите всички неуспехи и болки.