Всяка седмица учени излизат с нова информация за това какво е вредно и какво е полезно за здравето ни. Често резултатите от едно изследване противоречат на предишното. Но някои от най-разпространените, очевидни „факти“ за това как да живеем здравословно, са митове, плод на погрешно тълкуване или маркетинг, преди да станат част от всекидневието ни. Mental Floss проследява корените на някои от най-разпространените заблуди за здравето.

1. Имаме нужда от осем чаши вода на ден, всеки ден.

Всеизвестно е, че човешките същества се нуждаят точно от осем чаши вода дневно, за да не умрат от дехидратация. Това е мит, чийто произход никой не може да проследи – макар и да са хвърлени усилия в тази посока. Количеството вода, от което всеки човек има нужда, е индивидуален въпрос, а и вероятно и въпрос, който няма нужда си задавате. На страниците на New York Times д-р Аарън Е. Корнел се гмурка дълбоко в мита за осемте чаши и излиза с някои успокояващи насоки:

„Няма нужда да консумирате цялото количество вода, от което се нуждаете, под формата на напитки. Също така няма нужда толкова да се грижите да не изпитате никога чувство на жажда. Човешкият организъм е достатъчно добре настроен, за да ви сигнализира да пиете дълго преди да сте действително дехидратирани.“

2. 10 000 стъпки на ден е магическата мярка за поддържане на добра форма

В момента, в който повечето от нас разнасят със себе си смартфон с вграден крачкомер, да извървиш 10 хиляди крачки (около 6 км) на ден се е превърнало де факто в стандарт за здравословно движение. Но причината не е, че 10 хиляди крачки са научно установеният стандарт. Причината за правилото на „10-те хиляди крачки“ е измислено през 1965 г. от японска маркетингова кампания за един от първите крачкомери. Не че има нещо лошо в това да извървиш 10 хиляди крачки на ден. Като цяло, колкото сте по-активни, толкова по-добре. Но ще пожънете не по-малко ползи за здравето просто като се опитвате да прекарвате повече време на крак.

3. Пийте мляко, полезно е за всички 

Благодарение на съгласуваните маркетингови усилия от страна на американската млечна промишленост, вече масово се смята, че млякото е синоним на здравословно хранене. Каква е истината? Повечето знаменитости, перчещи се с млечни мустация в 20-годишната поредица от реклами, заедно с почти всички, преминали бебешка възраст, не се справят с храносмилането му. Ако не носите сравнително скоро възникнали ген на поносимост към лактозата (най-често срещан при хората от северна Европа) въздействието на млякото върху организма ви едва ли ще е положително.