Историята на десертите може да се раздели условно на 3 епохи - Средновековие, десертите на Тюдорите и модерни десерти. Всичко, което се яде след основно хранене (или е сладко), може да бъде наречено десерт. За историята на най-обичаната част от менюто ни разкава foodpanda. 

Десерти през Средновековието

През Средновековието богатите хора са яли десерти като консервирани плодове, желе и вафли, направени от тесто. Освен това италианците консумирали панетон от най-малко 15-и век, но неговият произход се губи в легендите. Още римкляните пък включили яйцата в приготвянето на сладки вкусотии. През 16-и век захарта била много скъпа, така че повечето хора използват мед, за да подсладят храната си.

Марципанът, също като основа за много десерти, е измислен в Англия и става любим на Тюдорите, които го използвали за ядивни склуптори. 

Десертите на Тюдорите

Те оказват особено влияние в кулинарията, защото и до днес десертите, поднасяни на техните трапези, са едни от най-любимите. 

На Коледа Тюдорите се наслаждавали на пайове, но те имали много по-голямо значение, отколкото днес, тъй като съдържали 13 съставки, които да представляват Исус и апостолите. Хлябът и пудингът се превръщат в общо ястие през 17-и век.

Междувременно хората в Англия започнали да ядат кисело мляко още през 17-и век. Тогава се разпространила и модата да се консумира сладолед. 

През 18-и век хората започнали да ядат дреболии, подобни на модерния десерт. Мусът, също е древен десерт, станал модерен през 18 век. 

Модерни десерти

През 19-и век пудингите поемат модерната си "сладка" форма. С Индустриалната революция започва и масовото производство на торти и желе, а през 1837 г. Алфред Бърд изобретил пудра на прах. Освен това през 19-и век са създадени множество нови десерти. Междувременно Нанси Джонсън е измислила ръчна машина за сладолед през 1843 година.