Почитателите на сладкото са склонни да дадат солидна сума пари, за да изпитат неповторима наслада.

Шоколадът е древно изкушение и напълно неустоимо за ценителите.

Дори да сте от тези хора, колко пари бихте платили за един десерт, колкото и разкошен да е той?

Всички знаем, че първо се храним с очите, затова най-добрите сладкари в света са се погрижили да омаят клиентите си на първо място с впечатляващ външен вид.

Сред най-скъпите десерти в света е мелба Frrrozen Haute Chocolate, който можете да си поръчате в нюйоркски ресторант. Цената на тази мелба е 25 000 долара. Всичките й съставки са най-високо качество – 28 вида какао, половината от които са сред най-екзотичните и скъпи в света; италиански трюфели; ирански шафран; ядливи 23-каратови златни люспи. Този невероятен десерт се поднася в куп от диаманти. В основата на чашата има 18-каратова златна гривна с 1 карат бели диаманти. В допълнение получавате и златна лъжичка, която – подобно на чашата и гривната – можете да запазите за спомен.

26 000 долара струва един типичен италиански десерт – каноли. Главният готвач Джаспър Мирабъл от Канзас сити обединява усилия и въображение с известни бижютери и създават заедно най-скъпите каноли, правени някога. Те се приготвят с разбито сирене рикота, смесено с парченца шоколад, захаросани лимонови и портокалови кори и ядки, обвити в годни за консумация златни листа.

35 000 долара е цената на един невероятен шоколадов пудинг от Великобритания. Главният готвач Марк Гиберт от хотел Lindeth Howe Country House в езерната област на Англия създава пудинг от висококачествен шоколад, златен хайвер, покрит с двукаратен диамант. Съдържа четири вида отличен белгийски шоколад и трябва да се поръча три седмици предварително.

Възможно ли е сладолед да струва 60 000 долара? Да, стига да е направен от лед от изчезващия ледник от планината Килиманджаро в Танзания, Африка. Такъв е случаят със сладоледа Three Twins Ice Cream, който можете да хапнете в Килиманджаро, Танзания. Любопитно допълнение: цената на десерта включва и първокласни самолетни билети до Танзания, настаняване в петзвезден хотел, изкачване с водач, толкова сладолед, колкото можете да изядете, както и сувенирна тениска, изработена от органичен памук.

А какво ще кажете за десерт, струващ над един милион долара? И по-точно - колосалната сума от 1,65 милиона долара. Японският сладкар Jeong Hong-yong създава поръчковата диамантена плодова торта, осеяна с 223 диаманта, включително петкаратов със сърцевидна форма. Отнема му шест месеца, за да проектира тортата, и още един цял месец, за да реализира диеята си в годна за консумиране луксозна торта. Тортата е била изложена в изложба „Diamonds: Nature’s Miracle“ в универсален магазин Takashimaya и пусната за продажба по Коледа през 2005 г.

А кой е най-скъпият десерт в света до този момент? Рекордът се държи от шоколадовата торта Valentine Diamond. Японски бижутер създава невероятен шоколадов десерт, инкрустиран с 2000 диаманта. Стойността му от 5 милиона долара (около 4,6 милиона евро) го превръща в най-скъпия десерт на планетата до този момент.