Не затваряйте сърцето си, не си струва да се лишавате от това дълбоко чувство заради погрешния човек. В края на краищата някъде там е точно вашият скъп и любим, който иска да ви даде целия свят.

Не се отказвай от любов

Вместо да се отказвате от любовта, като начало опитайте да обичате себе си, за да не ви се налага да се молите и търсите любовта на другите. А след това преразгледайте критериите си за подбор на партньори. Може би просто избирате неподходящи хора?

Любовта е прекрасно чувство, което заслужава всеки. Но опарили се, затваряме сърцето си с всевъзможни резета. Боим се от нови отношения, за да не изживеем отново разочарование и болка. Неудачните отношения могат да повлияят на целия ни следващ живот. Всичко зависи доколко ще позволим да се случи. Ще можем ли да се изправим и да продължим.

Да се откажете от любовта е голяма грешка.

Не го правете, не се лишавайте от щастие доброволно. Неудачи ни причакват навсякъде, но практически сърдечните рани са неизлечими, нали сами не им позволяваме да зараснат.

По-добре се откажете от хора, които не знаят, как да ви обичат. Откажете се от тези, които не могат да обичат. Те не са достойни за вас! Всеки заслужава да го обичат, а не просто да се правят. Притворството няма място сред искрените чувства.

Ние правим едни и същи грешки: избираме неподходящите, държим се не както трябва, превиваме гръб или напротив, доминираме прекалено; не даваме достатъчна свобода на партньора или напротив, лишаваме се от правото на глас в отношенията. Доброволно се смиряваме с много неща, които не бива да допущаме в личния си живот.

Страхуваме се да не загубим разположението на любим човек и започваме да го задушаваме с контрола си и го лишаваме от лично пространство. Без да съобразяваме, правим нещата още по-лоши.

Не може да заставите да ви обичат и да ви ценят. Ако човек не го изпитва – може да не си струва да се стискате за него? Може да е най-добре да го пуснете?

Освободете го, нека да живее без вас. Направете си добро! И няма значение, че са поредните неудачни отношения. Започнете отначало, но съобразявайки се с получения опит и с трезв поглед.

Любовта може да е невероятно болезнена

Любовта може да е невероятно болезнена, когато се изпълним със зависимост, с ревност, с обида, с обладаване или липса на увереност във взаимността. Разберете, че сами предизвикваме това състояние – дори не ни се иска да дишаме. Сами позволяваме да разрушат мечтите ни за щастие. На токсични отношения трябва да се слага точка голяма като чиния.
Не се отказвайте от любовта поради токсични отношения.

Понякога се оказва, че хора, които ни подхождат най-малко, са такива, към които се вкопчваме най-силно. Ние ги идеализираме още от началото, но какво се случва после? Да, нищо особено не се случва. Каквито са били, такива са останали, а ние просто не сме го забелязвали или дори не сме го искали.

Силните чувства ни заслепяват. Дори близки да ни казват, че този човек не е за нас – не искаме и да чуем. Нали сме влюбени, омагьосани. Но за магията е свойствено да се разсейва. И тогава става болно. Страшно. Тъжно и някак пусто.

Пустота, ето какво се получава при наранено сърце. Усещаме се опустошени. Това ни поглъща целите. И покорно се предаваме. Необходимо е време, за да се научим да живеем отново. Много време.

Как мислите – това любов ли е?

Обществото ни подтиква да си намерим партньор, не трябва да сме самотни, трябва да имаме семейство. Но, как да намерим своя човек? Защо никой не го казва?

Мнозина се сражават всеки ден с емоционалната си зависимост. Разочаровате се от друг човек, мислите си, че без него пропадате. Но си помислете, коя сте преди да го срещнете? Нали сте живели преди и без него.

Принадлежност към някого е зависимост, а не любов. А с това може да се справите. Излечимо е.

Любовта трябва да дарява усещане за свобода и да позволява израстването. Когато сте уморени от всичко, страдаете и се задушавате – това не е любов. Повярвате, това е нещо друго.

Ръководят ви вашите страхове и неувереност. Страхът от самота може да погълне човека и причинява много болка. Именно поради този страх започваме ненужни отношения, които не са основани на взаимна любов. И какво се получава? Мисля, и сами знаете отговора.

Моля ви, бъдете предпазливи. Не позволявайте на страха да ви управлява. Нали, ако не се спрете навреме, отношенията може да са много по-болезнени от предишните. Не е ли време да се откажете от болката, предизвиквана от погрешната представа, какво е любовта?

Не се отказвайте от истинската любов. Да не сте посмели!

Изоставете любовта, която ви кара да страдате, престанете да плачете за този, който не ви заслужава. Не се измъчвайте и терзайте заради друг. Не се отказвайте от любовта. Откажете се от хора, с които не може да постигнете здрави отношения.

Автор: Шърли Кларк