Ако върху кората има много малко петно от едва започнал процес на гниене, е по-добре да не давате на детето този плод. Без значение дали това е месестата част или само кората е засегната, това е опасно за здравето. Испански специалисти съветват да се откажем напълно от такива плодове, пише испанското издание lavanguardia.

Някои родители просто изрязват загнилия участък, а здравата част използват. Подобна икономия е заплаха за здравето.

„Проблемът е в това, че в процеса на гниене, в плода се отделят микотоксини. Те могат да проникнат навърте и в здравата част“, обясняват учените. Нищо не издава опасната промяна – нито има подозрителен мирис, нито цветът е различен.

„Тези вещества се отделят от вид гъбички, които не миришат, нямат и вкус. Въпреки това те могат да доведат до хронична интоксикация със сериозни последствия за здравето", обяснява Роза Порсел, изследовател от Политехническия университет във Валенсия.

Най-опасни за здравето са загнилите ябълки, твърди Порсел. С такива плодове не бива са се правят нито компоти, нито сладкиши.
Защото термичната обработка не може да неутрализира токсините.

Новите родители