Гадене, все по-нарастващ корем, който пречи на нормалните движения, непреодолиа радост от очакването и гадаене на пола на бебето… Това е някак ясно и познато.

Но никой сякаш не предупреждава бременната жена, че деветте месеца могат да вървят и с дълбока тъга, затваряне в себе си, много често и депресия.

Как да разпознаете неприятните симптоми на последното състояние, което в никакъв случай не бива да подценявате, и има ли начин да се справите и сами с проблема? Ето отговорите на най-важните въпроси за депресията по време на бременност!

Какво трябва да знаете за това състояние

Депресията по време на бременност често се свързва с хормоналните промени, характерни за този период.

Понякога бъдещата майка е в отлично настроение, но й е нужно много малко, за да стане раздразнителна или тъжна. Това всъщност е напълно нормална реакция.

Ако обаче тъгата излезе извън контрол и стане патологична, тогава вече става дума за депресия.

За щастие в много случаи това усещане отминава в рамките на няколко седмици, но като цяло може да бъде опасно за майката и бебето.

Кои са симптомите на депресията по време на бременност

Промените в настроението са нормални през деветте месеца. Което прави депресията по трудно забележима.

Ако обаче бременната жена почувства повече от един момент на разочарование, тъга или отчаяние, и това започне да се повтаря твърде често, може да е сигнал за нещо по-сериозно.

Ето и най-честите симптоми на страдащите от депресия по време на бременност.

- постоянно униние и тъга;

- пълна липса на воля за живот;

- загуба на апетит;

- безсъние;

- непрекъснато притеснение дали ще бъде добра майка;

- безгранична загриженост за собственото здраве и здравето на детето.

Как да реагирате в такава ситуация

Ако симптомите продължават две или повече седмици, трябва задължително да се направи консултация с лекуващия лекар, който да прецени състоянието или да насочи бременната жена към друг специалист.

Депресията по време на бременност не трябва да се приема като нещо срамно. Това е заболяване, което трябва да се лекува, в името на здравето на майката и детето.

В много случаи тя не е хормонална, а е предизвикана от всички промени, които съпътстват бременността. При много жени например, негативните мисли и въображението може да ги отведат далеч напред, което да доведе до подобно състояние.

Продължава на страницата на Новите родители