Голяма част от нещата, които правим, не ни носят добро. Не повишават добрата енергия около нас, не ни носят положителни емоции. Не увеличават шансовете ни за любов и хармония. Затова нека помислим какви действия наистина ще променят драстично живота ни.

1. Освобождаване

Това е може би първата и най-важна стъпка, която трябва да предприемем, за да бъде възможно всичко останало. Да се научим да се освобождаваме – от чувства на вини, от ненужно бреме, от съмнения, колебания и най-вече хора: токсични и враждебни за нас. Такъв тип хора ограбват положителната енергия от живота ни и ни пречат да се развиваме и да постигнем вътрешна хармония.

2. Прощаване

Всички сме били наранявани, отблъсквани, лъгани, предавани. Важното обаче е какво правим с това чувство – от нас зависи дали ще го оставим да ни разяде отвътре и да ни погуби рано или късно, или да се освободим от него чрез прошката. Човешко е да се греши, божествено е да се прощава, са казали мислителите. Не всеки може да прости. Голяма част от хората се заблуждават, че са простили, но всъщност таят у себе си чувство на гняв. Когато усетите, че сте приели другите такива, каквито са, и не ви носи негативно усещане компанията им, тогава значи сте предприели второто най-важно действие в живота си – спасили сте себе си чрез прошката към другите.

3. Изхвърляне

Отърваването от вещите е важна стъпка към подобряването на вътрешната ни хармония. Да изхвърлим старото и ненужното, може да бъде истинска терапия за душата. Но заедно с вещите трябва да изхвърлите и друго – гнева, завистта, ревността – всички онези чувства, които разяждат душата ни и вредят на нас самите. Обикновено субектът, към когото са насочени, остава незасегнат от тях. Затова помислете за себе си и за собственото си благополучие, като се освободите от ненужните и вредни вещи, хора, емоции.

4. Приемане

Ако спрете да се опитвате да променяте хората, може би ще ви е по-лесно да постигнете щастието. Приемете, че всички са различни. Приемете, че не всеки може да отговори на вашите очаквания и критерии за приятелство или любов. И в това няма нищо лошо. Понякога различното не означава непременно по-лошо, а просто различно, от което вие също можете да се поучите. Разнообразието е част от красотата на живота.

5. Даряване

Да давате, без да очаквате нищо в замяна. Да правите света по-добър. Да се стремите да доставите радост на другите. Да помагате там, където е във възможностите ви. Всичко това ще се върне към вас като невероятно чувство на удовлетворение и мир. Даването от сърце е благословия.

6. Благодарност

Важно действие е да умеете да изпитвате благодарност. Не се самосъжалявайте, не се вторачвайте в нещата, които нямате, а благодарете за онова, което имате. Когато благодарите, вие сте в състояние на вътрешен мир, вие се чувствате щастливи, защото мислите само за хубавото в живота си, а негативното остава на заден план и не трови душата и съзнанието ви. Съсредоточете се върху добрата страна, със сигурност има такава – така, както всеки човек има и своите негативни събития в живота си. Преодолейте себе си и бъдете благодарни за хората до вас, за всичко, което имате в живота си. Чувството на искрена благодарност привлича положителна енергия.

7. Радост и смях

Усмихвайте се – смехът наистина лекува. Старайте се да излизате от дома си усмихнати. Кимнете леко с глава на някой непознат, усмихнете се на някого, превърнете деня си в поредица от положителни стъпки, действия и емоции. Когато сте сърдити и начумерени, привличате същата енергия към себе си. Когато се усмихвате и говорите спокойно, вероятността да обърнете отношението на човека срещу вас в положителна насока, е голяма. Научете се да се смеете от сърце.

8. Обичане

Научете се да обичате. Без задни мисли, без обещания, без очакване. Обичайте хората такива, каквито са. Обичайте живота такъв, какъвто е. И не на последно място – обичайте себе си. Това е най-трудното действие. Когато го овладеете, ще почувствате истинската хармония.

Цветелина Велчева ©