Страстните връзки между древните хора и техните по-грубовати братовчеди - неандерталците, може да са направили съвременните хора по-предразположени към сърбежи, кихавици и други алергии, посочват изследователи. Това наследство идва от три гена, които са се прехвърлили в хората, след като далечните им прадеди са имали сексуални контакти с неандерталци или близките им роднини денисовите хора преди над 40 хиляди години.Праисторическите чифтосвания са оставили у всички съвременни неафриканци между 1 и 6 процента неандерталски генетичен материал. Хората, чиито предшественици не са напуснали континента не са пресекли пътя си с неандерталци или денисови хора - мистериозна група от хора, които са живели в и около Сибир по същото време.

Трите гена са сред най-често срещаните нишки на неандерталска ДНК и ДНК, подобна на тази на денисовия човек, открити у съвременни хора. Вероятно тези гени са подсилили имунната система, тъй като са се развили в първата линия на защита на тялото срещу патогени като бактерии и гъбички. Изглежда обаче хората, които носят трите гена плащат цена под формата на по-чувствителна имунна система. Установено е, че носителите на гените са по-предразположени към астма, сенна хрема и други алергии.

Смята се, че гените са се разпространили сред съвременните хора, когато малки групи от пионери, които са напуснали Африка, са се кръстосали с живеещите от дълго време в Евразия неандерталци. За разлика от новопристигналите, неандерталците са прекарали 200 хиляди години, приспособявайки се към живота в региона и имунните им системи са се настроили към новите инфекции, с които са се сблъскали.