NASA публикува 1000 зрелищни нови снимки от повърхността на Марс

12 август 2016 г., 09:39
4167

Източник: Shutterstock Вижте снимките от космическия апарат MRO тук

Винаги е добър момент да се доближиш до Марс. Космическият апарат Марс Риконъсънс Орбитър (MRO) изпраща данни и изображения от Червената планета от 2005 г. насам.

Марс Риконисънс Орбитър съдържа множество научни инструменти като камери, спектрометри и радар, използвани за анализа на релефа, стратиграфията, минералите и леда на Марс.

Той постила пътя за бъдещи космически кораби чрез ежедневни наблюдения на времето и условията на повърхността, изучаване на потенциалните места за кацане и осигурявайки нова телекомуникационна система.

През последния месец орбиталният апарат изпрати поредица от висококачествени изображения – над 1000. Те са страхотни не само защото са направени от Космоса, а и по още редица причина, пише Smithsonian.

Докато учените получават данни всеки месец, има специални моменти, които им позволяват да получават големи пакети. На 26 месеца, Марс е в „опозиция“ със слънцето, което значи, че слънцето и Марс са от две противоположни страни на Земята. Това също означава, че учените имат имат директна връзка с орбиталния апарат, което позволява по-големи трансфери.

В допълнение, последната опозиция се случи, когато Слънцето осветяваще екватора на Марс, давайки на MRO перфектното осветление, тъй като обикновено областите около полюсите са в сянка.

Можете да видите снимките в сайта на HiRISE, заедно с всички останали снимки от Марс – общо 44 000 снимки.

Източник: Gizmodo

Ключови думи:
Коментари