Бяхте студентка със страхотни заложби и хубаво тяло, танцувахте до сутринта, четяхте Мураками, мечтахте да отидете в Париж, а сега сте…

Често мъжете се възмущават, виждайки как от готина и свежа мацка, в която някога са били влюбени, се излюпва лелка. Смятат се за измамени по същия начин както, когато в магазина се опитват да ги подхлъзнат да вземат некачествен продукт.

Класическата лелка с наднормено тегло и свит хоризонт, ограничена до пазаруването на нещо, което става за готвене и е в промоция, до обикаляне в избор на най-добрата детска градина или учител по литература за хлапето. С къса прическа, обута в къси парашутни панталонки на точки, похапваща пастичка в обедната почивка… откъде се появи тази своеобразна дама?

Ще ви кажа. Лелките са жени, които не живеят за себе си. Жени, принудени всеки ден и всеки час да правят не както им налагат техните потребности и желания, а както диктува техният дълг. Те правят каквото трябва.

Сред ясно установените факти за жените е и този, че повечето от тях страдат от ниско самочувствие, а едва 2 процента се описват като красиви.

Лелките работят, обикалят промоционалните магазини и харчат недоразумението, наречено „заплата“, защото се чувстват длъжни да намерят най-доброто и най-евтино нещо. По същата причина те се чувстват отговорни да осигурят най-доброто образование на детето си. Няма нищо лошо в тези неща, защо обаче те хапват пастички? Вероятно попълват запасите си от енергия, която не могат да си набавят чрез разходки и сън. Защото спят от време на време, когато децата не ги болят зъби и корем, когато тях не ги боли глава, когато никой вкъщи няма температура.

Забелязали сме, че сред свободните и необременени от житейски тегоби жени, които правят каквото си искат, няма лелки. Те може да са маргинални, да пият, да ходят по мъже, може би са странни, но не са лелки. Една лелка винаги живее, за да е полезна на другите, за да утолява чужди интереси и желания.

Победете лелката в себе си, крещят модните списания. Наспете се, яжте вкусни неща по пет пъти на ден, ходете три пъти седмично на фитнес и три пъти на плуване. Отидете на фризьор, купете си нови дрехи. Разбира се, че  всяка жена иска и фитнес, и фризьор, и басейн, и пътешествия, но има двама ученици, парализирана свекърва, за която да се грижи и куп още задължения.

Лесно е да обвиняваме лелките, че са дебели, да се присмиваме на нелепия им външен вид, но ако трябва да сме напълно откровени, на някои от тях дължим поклон за всеотдайния, всекидневен и мълчалив подвиг. На тях отчасти се крепи този свят.

Източник: Новите родители