Един от най-неприятните моменти при всички преговори за заплата идва, когато ви бъде зададен въпросът: Какво заплащане очаквате да получите? Това е особено неудобно положение, ако сте наясно с факта, че основното правило на преговорите е, че първият проговорил обикновено губи. Последното нещо, което искате да направите е да дадете твърде висока сума или прекалено ниска сума. Първата ще намали шансовете ви да спечелите позицията, а втората може да ви постави в ситуация, в която не искате да бъдете. Има ли нещо, което може да направите в този случай, за да си осигурите оптимален резултат? Да, достатъчно е да последвате тези стъпки:

Напишете си домашното

При кандидатстване за работа има предостатъчно информация за заплатите, които получават хората в дадена професия, роля и сектор, както и проучвания, които работодателите използват, за да установят средното ниво на компенсация за всяка работа. В повечето случаи, когато се явявате на интервю за работа, работодателят е наясно с това точно колко ще му струва дейността, която искате да изпълните. Те имат достъп до същата информация, от която може да се възползвате и вие. Не правете грешката да отивате на интервю за работа неподготвени.

Разберете философията на компанията

Всяка организация има своя философия по отношение на предлаганото заплащане. Макар че много компании плащат на хората на база на средните нива за индустрията, други предлагат заплащане, което е под или над средното. Например, преди време работех за една компания, чиято стратегия беше да плаща 50% под средното равнище за пазара. Тя обаче предлагаше щедър бонус, който може да тласне общата компенсация на служителите над средната за сектора. В този случаи всичко зависеше от годишното представяне на компанията и способността и да изплаща този бонус. С други думи, когато преговаряте за заплата, трябва да знаете каква точно е философията на съответната компания.

Задайте очаквания

След като сте си написали домашното и сте разбрали на каква сума оценява пазара вашите умения и каква е философията на компанията, в която кандидатствате за работа, вече сте готови да отговорите на въпроса за вашите очаквания за заплащане.

Може да кажете нещо от рода на: „Наясно съм, че познавате пазара в този район по-добре от мен и че искате да компенсирате служителите си със справедливи заплати, за да ги задържите. Също така разбирам, че имате определена организационна философия относно заплащането спрямо средното за пазара. Въз основа на моите умения и опит се надявам да получа справедливо и подходящо заплащане“.

Замълчете

От ключово значение в случая е да не дадете конкретна цифра, а да оставите работодателя или мениджъра, отговарящ за назначаването на нови служители, да направи първата стъпка. Това е моментът за размисъл и мълчание.

Наскоро бях коуч на млад мъж, който се възползва от тази стратегия. Ловец на таланти го потърси за нова позиция. В настоящата си работа той печелеше по 100 хил. долара годишно. Когато отишъл на интервюто за позицията, ловецът на таланти му е обяснил, че предлага заплата от 150 хил. долара. Той обаче е последвал гореспоменатите стъпки, завършващи с мълчание. След кратък период на тишина, той е получил нова оферта от 175 хил. долара. На този етап той е бил сигурен, че предложението е справедливо, и е приел работа.

Джим Шлексър за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз