Когато постоянно се хвалим или парадираме с придобивките и щастието си, те обикновено се губят.

Това е така, защото голямата част от хората, които ни заобикалят, всъщност не могат да се радват искрено на чуждото щастие. Това не означава непременно, че са лоши, а означава, че не изпитват истинска радост от вашите успехи.

Затова не споделяйте всяка страхотна новина в живота си с всеки. С времето би трябвало да сте установили кои са истинските ви приятели – онези, които съпреживяват и приемат вашите успехи като свои.

Неведнъж сме говорили за това, че е по-лесно да бъдеш приятел в нещастието, отколкото в щастието. Човек проявява състрадание по-лесно, отколкото истинска и искрена радост за друг.

Затова не споделяйте бъдещи планове и амбиции с всеки. Дори да е сред близкото ви обкръжение. Отбирайте хората, с които да споделите за свой бизнес план например или друга голяма идея, която предстои да бъде реализирана. Не само че може да не срещнете подкрепа, а дори е възможно да се сблъскате с опит за саботаж.

Не споделяйте за промените в живота си – ново жилище, нова работа, нова заплата. Тези неща не са за всяко ухо. Не си навличайте завистливи погледи – особено от хора, които не са чак толкова близо до вас и не знаят колко усилия стоят зад постигнатото. Не коментирайте любовния си живот пред случайни хора – ако е щастлив, ще ви завидят, ако имате проблеми, ще злорадстват. И в двата случая нямате нужда от подобно отношение. Така или иначе ще трябва да се оправяте сами и бъдещето на връзката ви зависи единствено от вас и от партньора ви.

Колкото повече премълчавате, толкова по-малко вероятно е да си навлечете отрицателна енергия и завист.

Щастието и успехът обичат тишината.