Тим Кук и Джеф Безос управляват две от най-големите компании на планетата. Погледнати отстрани, шефът на Apple и основателят на Amazon изглеждат като коренно различни личности. В своите компании обаче и двамата са известни със следването на една практика. Те спазват „правилото на неловката тишина“.

Правилото на неловката тишина е просто: Когато сте изправени пред въпрос, на който изпитвате затруднение да отговорите, не бързайте да си отваряте устата и помислете задълбочено върху това какво точно ще кажете. Тук не става въпрос за кратка пауза, а за продължително мълчание (10, 20 или повече секунди), през което да анализирате добре ситуацията, преди да отговорите.

Ако не сте свикнали с подобен стил на комуникация и сте в ролята на чакащия отговор, този подход към общуването може да ви накара да се чувствате неудобно.

В Apple Кук практикува този тип комуникация от години. Още през 2008 г. в списание „Форчън“ излиза материал, в който пише, че Кук е „известен с дългите и неловки паузи, при които човек чува само звука от късането на опаковки на енергийни барчета, които той постоянно яде“

Шефът на Amazon Джеф Безос също следва правилото на неловката тишина, въпреки че той подхожда по-методично към него. Това включва отделянето на до 30 минути за четене на доклади в пълна тишина в началото на всяка среща с негови служители. Идеята е, че за това време всички участници в срещата ще могат да се запознаят с най-важните точки, които трябва да бъдат дискутирани, и да помислят по тях, без да бъдат прекъсвани по какъвто и да е било начин.

„За новите служители в началото това е доста необичайно преживяване. Те просто не са свикнали да седят на едно място в пълна тишина, четейки текстове заедно с група мениджъри“, казва БЕзос в друго интервю за „Форчън“.

Кук и Безос не са единствените известни бизнес лидери, които не се страхуват от неловкото мълчание. Илон Мъск често прави пауза за между 5 и 15 секунди, преди да даде отговор на някакъв въпрос от интервю. Веднъж покойният Стив Джобс си даде 20 секунди за размисъл, преди да отговори на личностна нападка по време на пресконференция.

Правилото за неловката тишина винаги е било ценно оръжие от арсенала на емоционалната интелигентност, тъй като то дава на човек възможност да успокои емоциите си и да даде балансиран отговор, вместо да реагира първосигнално и необмислено.

Днес правилото за неловката тишина е по-ценно от всякога, тъй като живеем в свят, в който се дава все по-голям приоритет на незабавното удовлетворение на нашите нужди.

На всеки имейл трябва да се отговаря в рамките на същия ден. Забравили сте за видеоконферентна среща с вашите колеги? Няма проблем, можете да се включите по всяко време.

Тази мигновена комуникация обаче крие редица капани, като най-опасният е липсата на време за размисъл.

Критичното мислене изисква задълбочен и внимателен преглед на дадена тема. То изисква самоанализ и ретроспекция. Обстойно претегляне на фактите и разсъжденията. Създаване на причинно-следствени връзки.

Нито едно от тези неща не може да бъде постигнато без нужното за броени секунди.

Когато следвате правилото на неловката тишина, вие печелите обратно времето, от което се нуждаете, за да изпълните поне част от тези изисквания на критичното мислене. Време, което в противен случай ще прахосате за даването на необмислени и понякога глупави отговори. Време, което ще използвате, за да каже на събеседника си това, което той иска да чуе, вместо това, което в действителност мислите.

Ако практикувате тази комуникационна техника редовно, с времето тишината ще престане да бъде „неловка“ и ще се превърне в „полезна“.

Джъстин Барисо, автор на „EQ Applied“, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз