Живеем в забързан и шумен свят, който е в постоянно движение. И макар понякога всичко това да е вълнуващо и страхотно, силата и красотата на тишината са много по-важни.

През 2011 г. Световната здравна организация публикува доклад, в който нарича шума „съвременна чума“. В този доклад се говори за „неоспорими доказателства, че излагането на шум има вредно въздействие върху човешкото здраве".

Съвременните технологии ни бомбардират със звуци от време на време. Вкъщи те идват от видеоигри, телевизори, компютри, таблети, смарт високоговорители, музика, климатици и т.н. Навън се чуват клаксони на автомобили, шум от влакове, чукове и сирени, заобиколени сме от музика, звънци на входните врати на магазините.

В проучване от 2013 г., публикувано в списание „Brain, Structure and Function“, учените тестват въздействието на тишината и различните видове шум върху лабораторни мишки. Резултатите от изследването са поразителни. При мишките, които са били изложени на 2-часов дневен „сеанс на тишина", са се образували нови хипокампални клетки. А хипокампусът е отговорен за паметта, емоциите и ученето.

Учените, участвали в изследването, твърдят, че това са напълно функциониращи неврони, което наистина допринася за по-добро психично здраве.

Накратко, тишината може да лекува мозъчни увреждания. Тя не само насърчава възстановяването на мозъчните клетки, но и облекчава стреса и напрежението.

Съществува изследване, което доказва, че високите нива на шум в интензивните отделения за новородени например водят до по-високо кръвно налягане, ускорен сърдечен ритъм и проблеми със съня при бебетата.

Друго проучване, публикувано през 2006 г. в списание „Heart“, установява, че две минути, прекарани в тишина, помагат за релаксация по-добре, отколкото слушането на „релаксираща" музика.

Ето защо трябва да цените тишината.