Светът не се нуждае от още гръмогласни и приказливи мъже с мускули, впити тениски и надуто его. Това, от което светът има нужда, са тихите хора. Но защо? Защото тихите хора ви карат да мислите, а мисленето от своя страна внася яснота и насърчава промяната.

Винаги съм бил заинтригуван от личността на Киану. Той е доста мълчалив човек, който държи всичко в себе си и който все още не се е научил как да бъде известен, въпреки че от край време е сочен като един от най-емблематичните холивудски актьори.

Той не преследва славата и вниманието. Напротив, Киану предпочита мълчанието. Но когато най-накрая се осмели да говори, кратките му изречения имат ефект на бомба. Да вземем за пример това интервю със Стивън Колбер:

Стивън: "Киану, какво според теб ни очаква след смъртта?"

Киану: "Знам само, че ще липсваме на онези, които ни обичат."

Само с 10 думи Рийвс успява да обобщи смисъла на живота – един момент на чисто великолепие.  

Време е да намерим отговор

По време на едно не чак толкова известно интервю с Киану през 2000 г. журналистът Крис Хийт изследва подробно как точно актьорът използва мълчанието.

"Попитах го защо се снима във филми. Актьорът мълча в продължение на 42 секунди, без нито една дума, нито един звук, нито един опит за избягване на отговор или намек за това какъв ще бъде отговорът му. През по-голямата част от това време главата на Киану беше обърната на 90 градуса от мен, сякаш там имаше източник на кислород.

Накрая той изрече: "Хм, в главата ми изникна само една дума и, хм, това е забавно". Няколко минути по-късно задавам неясен въпрос дали ще напише книга или ще режисира филм. На което актьорът отговаря само с тиха въздишка.

В най-лошия случай се случва точно това. Задавате въпрос на Киану Рийвс и... просто изчаквате. Междувременно в Космоса се сблъскват планети и звезди избухват в свръхнови, на Земята се унищожават гори, животните реват, а хората крещят, гневят се и ридаят от гняв или радост.

И през цялото време Рийвс седи на стола си и мълчи.

Този път мълчанието му продължи 72 секунди."

Първо Киану се замисля дали има отговор, а след това мислено го редактира, за да стане ясен на интервюиращия. Повечето интервюта с Киану са пълни с големи отрязъци мълчание. Ето защо телевизионните му изяви са толкова повърхностни - той се нуждае от време, за да отговори, а в 3-минутните интервюта времето е много ограничено.

Отговорите на най-трудните житейски въпроси винаги отнемат много време.

Тихата и мека реч насърчава сближаването

Били Айлиш използва същия принцип в песните си. Тя изпълнява много от своите творби с тих и спокоен глас – то такава степен, че буквално трябва да се приведете напред, за да чуете за какво точно става дума.

По време на интервютата си Киану прави същото – сякаш се опита да примами и въвлече хората в пътешествието на своя живот. Холивуд копнее той да бъде шумен и модерен, но самият Киану съзнателно се държи по различен начин.

Често ни казват да бъдем по-гръмогласни. Социалните медии ни учат да слагаме емотикони, хаштагове и огромни удебелени заглавия на видеоклиповете си навсякъде, за да привлечем вниманието на хората. Ами ако за да бъдем наистина чути, трябва просто да спрем да сме шумни?

Тихият глас, като този на Рийвс, първо ви привлича и едва след това чувате какво ви казва.

Фрази, които "взривяват" публиката

Тази история е описана в статията на Мики Търнър "Киану е човекът на няколкото думи". Не че Рийвс е лош събеседник, просто периодично той се вглъбява напълно в себе си и след това казва фраза, която буквално "взривява" публиката, какъвто е случаят, когато репортер го пита дали смята, че кариерата му се определя от участието му в трилогията "Матрицата". Тогава актьорът отговаря с роботизиран глас: "Аз съм упълномощен представител на трилогията "Матрицата". Работното ми време е..."

Когато не казвате почти нищо, облягате се на стола си и просто слушате, като от време на време вмъквате по няколко думи, имате възможност да изстреляте остра фраза, която да взриви съзнанието на хората и да ги накара да се замислят.

Мълчанието е източник на любопитство

Киану използва блестящо мълчанието по време на интервютата си. То кара слушателите да искат да чуят какво има да им каже. Мълчанието създава напрежение, като отвлича вниманието ви от екрана на мобилния ви телефон и го задържа ви върху говорещия. То също така подхранва любопитството, което на свой ред създава условия за разговор, в който ще бъдете изслушани.

Мълчанието руши шаблона

Холивудските актьори са склонни да бъдат шумни и да имат силна индивидуалност. Но мълчаливостта на Киану нарушава всички мълчания.