Искате ли да имате предимство по време на преговори за повишение на работното място?

Може би знаете, че трябва да се подготвите за разговора, но какъв е най-добрият начин да направите това? Ето шест изненадващи факта за преговори, които ще ви помогнат да постигнете повишението си, публикувани в „Бизнес Инсайдър”.

1. Вие трябва да отправите запитването.

Преговорите са разговор. Вероятно вашият шеф е напълно щастлив с условията такива каквито са, така че, за да започне този разговор, ще трябва да отправите вие искането си към него.

Ако оставите нещата каквито са, спестявате време и пари на мениджъра. Освен това, дори и да инициира дискусия с вас, той няма да е особено стимулиран да ви даде това, което искате и от което се нуждаете. Вие сте единственият човек, който е мотивиран да промени статуквото във фирмата, така че, ако не питате вие, то нищо няма да се случи.

2. Ако не повдигнете въпроса, изпускате реални пари.

Често не се взима предвид колко много пари се изпускат с течение на времето, когато не се искат или не се говори за достатъчно добро повишение.

За да се убедите в това, помислете върху случай, в който две 30-годишни кандидатки се предлага една и съща заплата. Едната от тях преговаря за $6000 повече, а другата приема първоначалното предложение. Ако направите проста сметка, първата ще има $350 000 повече спестявания на 65-годишна възраст в сравнение на другата.

Вижте колко повече можете да спестите, ако имате увеличение на заплататаоще сега. Когато не договаряте тези условия, губите реални пари.

3. Не е нужно да наберете много аргументи.

Не забравяйте фразата „Ако ръкавицата не става, оправдайте това!”. Това е идеалният пример за това как да получите желаното в преговорите. Противно на общоприетото схващане, не е нужно да излезете с 20 причини, поради които заслужавате това, което искате. Един или два силни аргумента са много по-ефективни, отколкото да подхвърлите четири или пет не особено добри.

Помислете върху това и подгответе най-силните причини, поради които заслужавате това повишение и поставете акцента на разговора точно върху тях.

4. Самият процес често представлява договаряне.

Някои служители не осъзнават, че преговарянето може да се превърне в договаряне. Научете се да разпознавате удобния момент за това. Имате шеф, който ви кара за седмица или месец да анализирате работата си през цялата година? Или може би мениджърът иска да преговаряте точно в този момент, дори то да е през заседаващите в залата?

Това всъщност са преговорни тактики, които няма да ви поставят в особено изгодна позиция. В отговор от ваша страна, може да обърнете играта във ваша полза като потърсите удобно за вас време. Попитайте за определена дата, когато ще можете да се срещнете.

5. Вашият шеф също мрази да води преговори.

Вярвате или не, вашият ръководител може също колкото вас да води преговори. Неговата неприязън е възможно често да води до отрицателен отговор и по този начин отношенията между него и персонала му да се обтягат още повече. Неговото действие е продиктувано от страха да не е той губещия след края на дебата.

Как да се справите с това? Осъществете задълбочен разговор с вашия шеф, така че да му покажете, че по никакъв начин неговото решение няма да му повлияе отрицателно.

Какво друго може да ви помогне? Помислете как шефът ви обича да се подхожда и как можете да промените мнението му. Кога е най-спокоен? Какво го изнервя? Използвайте тези факти, за да го предразположите така, че да се чувства комфортно и е много по-вероятно да постигнете консенсус.

6. Преговорът не е задължително да е само за повече пари.

Трябва да сте склонни, когато искате по-висока заплата, да приемете и някакъв вид бонус или някакви други привилегии, които могат да са ви полезни в кариерата и живота. Приемете допълнителни, платени курсове за обучение или повече ваканции. Ако ви дадат шанс да направите нещо, което винаги сте искали, не се чудете – забравете за парите и се впуснете в приключението, защото не осъзнавате всъщност колко повече можете да спечелите от него.

Мениджър Нюз