Късната бременност е обичайно явление в наши дни, но все пак дори и прогресивни и съвременни личности повтарят различни митове и предразсъдъци, свързани с нея.

След 30 е по-сложно да забременееш, отколкото на 20

Строго погледнато, нещата стоят така: с възрастта броят на овулациите намалява, а яйцеклетките не се създават при всеки месечен цикъл. Периодът на фертилността обаче е с индивидуални параметри – при някои жени менопаузата настъпва още на 40 г., докато други са способни да забременеят и на 50.

С възрастта бременността протича все по-трудно

Не бива да се твърди уверено, че бъдещата майка на 40 години ще се чувства по-зле, отколкото на 20. Нито една бременност не прилича на друга и подводните камъни могат да бъдат и много, и малко. Единственното, в което не трябва да се съмняваме, че с годините се появяват все повече хронически заболявания и оплаквания, които непременно ще се проявят в периода на бременността.

Най-честите оплаквания в зряла възраст са хипертония, варикоза, нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, различни ендокринни патологии, нарушение на обмяната на веществата, а също хемороиди, заболявания на ставите и гръбначния стълб. 

Късната бременност повишава риска от развитие на болести на плода

За съжаление, този факт е доказан научно – да се роди бебе с генетически заболявания на 40 години е доста по-вероятно, отколкото на 25.

Само 3% от децата, родени от майки над 40 години, страдат от синдрома на Даун, според статистиката.

Към патологичните случаи може да се добави и вътреутробната хипоксия (състояние, при което плодът е лишен от достатъчно количество кислород, и което води до нарушаване на нормалната дейност на организма и до промени в метаболитните процеси), и недостигът на различни полезни вещества. Точно затова е толкова важно бременните да водят здравословен живот и да посещават редовно гинеколог.

Раждането в зряла възраст е изпълнено с усложнения

Освен заболяванията, които се проявяват през време на 9-те месеца, животът на майките се вгорчава и от проблеми, възникващи след появата на бебето – еластичността на кожата и мускулите намалява, изменят се и костите, когато след раждането центърът на тежестта на тялото рязко се премества.

Чести са и хормоналните проблеми, възникващи на фона на късната бременност и раждане.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.