Първата, най-силната, най-топлата, най-сигурната, най-истинската, а понякога и най-сложна е връзката с мама и тя влияе значително на целия ни живот и на това какви отношения създаваме.

Обикновено, когато пораснем, не мислим чак толкова много за родителите си – нормално е майката и бащата да мислят за децата си, а не обратното, все пак. Но се случва влиянието на мама да прекрачи всякакви лични граници и да се отразява негативно на цялото ни битие през годините.

Има някои признаци, по които да познаете дали е така, и някои неща, които да осмислите, за да си простите и да продължите напред.

1. Всичките ви усилия са насочени към това да я впечатлите

Детството с токсична майка може да ви кара и в по-старша възраст да се стремите да получавате нейното одобрение, дори с цената на неща, които никак не ви се иска да правите. Извършвате определени постъпки с подсъзнателната мисъл, че те ще ѝ се харесат и затова очаквате нейните реакции.

Това може да бъде избор на специалност в университет, който би ѝ се понравил, избор на приятел или приятелка, които тя уважава, работа, която тя би искала да работите. И постоянно проверявате как тя възприема новите ви успехи и се разочаровате, ако усилията ви не предизвикват очакваната реакция.

Повтаряйте си, че вашите постижения са ценни независимо дали тя ги оценява, или не.

2. Улавяте се, че се държите като нея

Много е възможно още от малки да сте си казвали, че никога няма да се държите така, както вашите родители, че не искате и няма да приличате на тях. Но това какво поведение имаме като възрастни зависи в значителна степен от това как са ви възпитали като дете. И няма място за чудене, ако копирате тяхното поведение.

Когато осъзнаете, че много ваши изрази, маниери и постъпки напомнят поведението на майка ви, можете да се паникьосате.

Но ако се отнесете към тях внимателно, анализирате и преосмислите реакциите си, ще можете да излезете от рамката „като мама“.

3. В главата ви звучи нейния глас

Дори, когато не общувате с месеци и години, когато отношенията ви са се изгладили с възрастта, нейните думи буквално звучат в главата ви. Например, допускате грешка, и „чувате“ как тя ви казва: „Ех, ти никога нищо не можеш да направиш нормално!“ Или даже сами си казвате това.

С подобна негативна „мантра“ е трудно да се живее, но помнете, че има и друг израз, който можете да си повтаряте: имате право на грешки и това не ви прави лош човек.

4. Мислите постоянно за нея

Ако майка ви е била главен източник на стрес в детството ви, може би ви се е искало да продължите напред без да мислите повече за това.

Но то е по-лесно да се каже, отколкото да се направи: периодично си спомняте нейните неприятни коментари по повод вашето учене или големите скандали. Тя все още занимава съзнанието ви по-силно, отколкото бихте искали и това влияе на емоциите ви повече, отколкото си мислите.

5. Тя е главният ви мотиватор

Израснали сте под мамините критики, че никога нищо няма да постигнете, или че сте нейното голямо разочарование? Подобни сурови думи обаче могат да бъдат и мотиватор и да дадат силно отражение на цялостното ви развитие, и дори действително да ви помогнат да се борите и да постигнете много.

6. Срещате се с хора, които приличат на нея

Повтаряте модела на отношения, които сте имали с майка ви и с други хора през живота си – това не е толкова странно и произтича от факта, че този тип отношения са ви вече познати.

Освен това, понякога хората започват подобна връзка с надеждата, че най-накрая ще могат да спечелят любовта на човека, който е в основата на техния живот.

7. Имате проблеми с личните граници

Майка ви може да повлияе на способността да създавате и поддържате здрави приятелства и отношения с другите: все се опитвате да разберете докъде стига вашето лично пространство и къде започва другият човек. Ако партньорът ви има различни мнения и предпочитания, това ви се струва като заплаха. Привързвате се твърде силно или обратно – прекалено затворени сте емоционално.

8. Перфекционисти сте

Ако сте твърде строги към себе си в работата, това определено има отношение към начина ви на възпитание и тези упреци, които се въртят в главата ви. Хората, отраснали в токсична среда, мислят, че никога няма да оправдаят очакванията на другите и се стараят да бъдат по-добри, но все едно – не получават любов и внимание от околните.

Те също могат да бъдат хиперчувствители към критиките, да се борят с хранителни разстройства, а някои са склонни и към различни зависимости. Трудно е да се примириш, осъзнавайки колко силно е повлияла за това твоята майка, но е сериозна крачка към подобряване на собствения живот.

9. Чувствате се виновни за всичко

Каквото и да ви се случи, преживявате, все едно вие сте виновни. Някои майки обвиняват децата си в това, че те са разрушили техния живот. Постоянното чувство за вина се вкоренява и може да ви се струва, че не правите нищо както трябва и непрекъснато сте в грешка.

10. Опитвате се да угодите на всички

Ако като малки непрестанно сте се опитвали да угодите на чуждите желания, в зряла възраст това придобива опасни форми. Например, купувате за майка си подарък, който не можете да позволите на себе си. В другите си отношения давате не само пари, но и други ресурси – време, емоции с мисълта, че само така хората ще са благосклонни към вас.

Когато усещате, че влиянието на всичко това е пагубно за вас, може да ви се струва, че сте безсилни и да - преодоляването също изисква усилия, затова преценете струват ли си, или можете да живеете спокойно занапред, или ще трябва да помислите повече за себе си и за своите деца…

Марина Атанасова по материали на heroine.ru / източник: Новите родители