Връзката на бащата с дъщеря му може да повлияе на целия живот и на първо място - на избора на партньор, на самочувствието и на усещането на момичето, че е привлекателно и хубаво.

Има мнение, че липсата на мъж в къщата почти няма да се отрази на възпитанието на момичето. Не така седи въпросът за момчета, за които таткото трябва да бъде първият пример за подражание.
Защо обаче таткото е толкова важен в живота на дъщерята,  обяснява психологът Ирина Боровихина. 

1. Учи я да се доверява на света

Основното нещо, което бащата дава на дъщеря си, е чувството за сигурност в този свят и за собствената ѝ безопасност в него. Подсъзнателно бащата е онзи голям и силен човек, който винаги ще се застъпи и ще се притече на помощ на своята малка принцеса.
Ако майката, като жена, дава преди всичко обич и нежност, таткото дава силно усещане, че има кой да я защити и да я опази.
Защитната функция на бащата е заложена в много ритуали и традиции.

Например при католици и протестанти бащата води дъщеря си по пътеката, за да я „предаде“ в ръцете на друг мъж – на нейния съпруг, което символично означава: „Преди това я защитавах, тя беше под моя закрила, а сега ти ще я защитаваш."
Чувствайки се в безопасност, момичето изпитва спокойствие и желание да изследва света.

2. Учи я как да избира правилните мъже

Именно в общуването с бащата момичето разбира как трябва да се държи мъжът в семейството, как се изграждат отношенията между мъж и жена, каква е разликата между мъжкото и женското поведение.
За момичето бащата е модел, пример за мъжка роля. И именно на този пример тя ще разчита по-късно (често подсъзнателно), когато прави избор на бъдещ съпруг и ще предпочита онези мъже, които по поведение много напомнят на баща ѝ - строг или нежен, властен или снизходителен, студен или грижовен.

Ролята на бащата във възпитанието на дъщерята може да бъде както положителна, така и отрицателна.
Ако той я възпитава хладно и безчувствено, позволявайки си много критични забележки, тогава, според психолозите, момичето може да свикне с този модел и по-късно подсъзнателно да търси студен и дори жесток партньор.
Мъжът „под чехъл“ също ще бъде изключително неблагоприятен модел за подражание - защо момичето ще иска такъв мъж, ако в бъдеще то ще взема всички решения.

3. Гради нейното самочувствие

Бащата е първият мъж, който оценява момичето: нейния външен вид, поведение, стил на общуване. Оценката му силно влияе върху формирането на чувството ѝ за женственост, нейната собствена привлекателност и увереност.

Продължава на страницата на Новите родители