Всеки родител иска детето му да е щастливо. Да се реализира в живота, да има самочувствие да отстоява себе си и да пази достойнството си.
Тези качества се изграждат постепенно, още от детството.
Добре е не само да говорим, но и да показваме на детето кой е правилният път. Поне, докато се вслушва в думите ни.
Семейният психолог Ирина Чеснова изброява най-важните послания, които родителите трябва да отправят към момичето, за да расте щастливо и с чувство за собствено достойнство.

1. Толкова се радваме, че те има
Това не е само фраза. Родителите трябва да показват, че това е точно така - да прекарват време, да играят, да се интересуват се от това, което е важно за момичето, да го успокояват, когато го нещо го боли или е уплашено. И да му се възхищават.
Кажете ѝ: "Ако можех да избера което и да е дете на планетата, пак бих избрал теб."
Затворете очи и си представете колко хубаво е, че вашето момиче чувства, че е радост, а не бреме за вас.

2. Твоите чувства и нужди имат значение
Това значи : „Можеш да се довериш на чувствата си, имаш право на тях. Нормално е да бъдеш тъжна, да се ядосваш и скърбиш. Ти и аз ще се научим да преминаваме през чувствата и да ги изразяваме правилно." 
Когато човек признава и изразява чувствата си, когато е сигурен, че те са достойни за внимание, знае : аз съм важна, имам значение, мога да разчитам на подкрепата на близките, ако е необходимо.

3. Твоята стойност в този свят не зависи от успеха и постиженията ти
Прекрасно е момичето ви да се развива и да се усъвършенства. Но не е нужно да е най-добра от най-добрите, не е нужно да печели непрекъснато и да се доказва.
Можете да оцените нейните постижения, дори ако другите не ги забелязват.
Какво житейско заключение прави момичето от такова съобщение? „Аз оставам добър човек, дори и да не мога да направя нещо или да допускам грешки. И за да се чувствам достойна, не се нуждая от признанието на другите.“
Това се нарича самооценка.

4. Вярвам в теб
Това също не са просто думи. Това е родителската позиция. „Зная, че можеш, че ще успееш. Вярвам, че можеш да вземеш правилното решение за себе си; Ако е необходимо, ще ти помогна да го разбереш."
Така се възпитава независимост и самочувствие: Не съм безпомощна, мога да управлявам живота си, мога да се доверя на себе си, мога да решавам важни за мен задачи.

5. Твоето тяло принадлежи само на теб
Момичето расте, тялото му се променя, това е естествено и се случва на всеки. Никой друг няма право да го критикува или да прави нещо с него (защита от насилие!). Никой не може да докосва тялото ѝ, ако не ѝ харесва.
На всички опити за нарушаване на телесната ѝ сигурност може да каже твърдо „Не, не ми харесва, спри!“ и дори да потърси помощ.

Продължава на страницата на Новите родители