Родителите често чуват фрази от детето си : „Няма да ям това, вече съм дебела“, „Приятелят ми каза, че съм напълняла“, „Защо Мими е слаба, а аз съм толкова дебела?“
В юношеска възраст недоволството от външния вид и желанието за отслабване може да доведе до психични проблеми: анорексия, булимия и други разстройства.

Какво трябва да направят родителите, ако детето им е по-едро от връстниците си? Как да обясним на тийнейджъра, че красотата му е уникална?
Експертите съветват възрастните да не се фокусират върху недостатъците в собствения си външен вид и да учат децата да обичат тялото си такова, каквото е.

Ето 5 стратегии, които помагат на детето да си изгради самочувствие.

1. Обсъждайте промените в тялото с детето си, без да се фокусирате върху теглото

Понякога дори за лекаря е трудно да определи дали наддаването на тегло на детето се дължи на здравословни проблеми или на скок в растежа. Много наддават на тегло точно преди или по време на пубертета.
Момичетата обикновено наддават на тегло от 8-10-годишна възраст, докато момчетата имат скок в растежа няколко години по-късно.
Педиатрите съветват родителите по-малко да обсъждат теглото и диетата с децата си - вместо това е по-добре да ги запознаят със здравословния начин на живот и да им помогнат да изградят добри хранителни навици.

„Ако говорите за размера на порциите или постоянно ограничавате сладкишите, децата запомнят добре и възприемат това отношение“, казва диетологът Мариан Якобсен.
„Вместо това, научете детето си да мисли за здравето по-холистично: ако се вслушва в сигналите за глад и ситост, ако спи достатъчно и е физически активно, теглото му ще се нормализира след пубертета.“

2. Не критикувайте своя външен вид

Дори децата улавят истинското отношение на мама или татко към външния им вид. Може би не се задълбочават в смисъла на фразите, изтървани от мама пред огледалото, но усещат безпокойството й.
Известно е, че малките деца копират поведението на възрастните. Затова не критикувайте фигурата си и не обсъждайте физиката на другите. С течение на времето ще забележите, че след като спрете да коментирате на глас недостатъците на външния си вид, започвате да се срамувате по-малко от това.
Покажете на децата си пример, че приемате спокойно някои несъвършенства. Това, че имате бръчки или стрии след раждането не е причина за разочарование.
Нека вашите деца видят как се грижите за себе си, как се грижите за тялото си и се храните здравословно.

3. Не се страхувайте да говорите с детето си за наднорменото тегло

Когато в семейството има дебело дете, много родители избягват да говорят за затлъстяване или наднормено тегло, предпочитайки да приемат, че няма проблем. Но тази тема не може да бъде пренебрегната, защото рано или късно то ще се сблъска с негативното отношение на околните  към дебелите хора.
Известно е, че в обществото има култ към стройното тяло и по някаква причина наднорменото тегло се свързва с мързел и липса на дисциплина. Спомнете си колко стройни са принцесите на Дисни и колко дебели са много от злодеите.

Екипът на д-р Харигер наблюдава как момичета на възраст от 3 до 10 години си играят с колекцията Barbie Fashionista и кои кукли избират. Те установяват, че момичетата най-малко харесават пълничката Барби.
Не е изненадващо, че децата с наднормено тегло или затлъстяване са много по-склонни да изпитват негативно отношение към себе си, което води до недоволство.

4. Не се придържайте към стереотипи

„Често говоря с дъщерите си за това, че всички са различни: някои са високи, други са дребни; някои са големи, а други тънки; някои имат по-тъмна кожа, други по-светла; Има брюнетки и има блондинки. Специално давам примери за различни характеристики на външния вид, така че децата да не се фиксират само върху теглото“, казва д-р Харигер, майка на 9-годишни близнаци.

Ако едно дете каже, че е „дебело“, попитайте го какво има предвид.
Ако в думите му има недоволство, тогава трябва да го успокоите: „Няма нищо лошо да бъдеш като себе си!“ Но е напълно възможно то да не влага нищо негативно в смисъла на думата.
Можете да говорите поверително с пълничкото си дете и да разберете защо то има впечатлението, че, да речем, коремът му трябва да е плосък, а краката му тънки. След това внимателно обяснете, че виждаме много красиви фигури и искаме и ние да сме в същата форма, но всъщност по-важно е на какво е способно тялото ни.

Продължава на страницата на Новите родители