Понякога се случва следното: една жена е красива, интелигентна и с мек характер, но е сама. Всички нейни опити да създаде дългосрочна връзка и семейство завършват с пълен провал. И тогава дори тези, които не са особено суеверни, започват да допускат идеята за тайнствения "венец на безбрачието". Е, оказва се, че дори за подобна езотерична концепция съществуват съществува съвсем ясна психологическа обосновка.

Може да има много причини за "хроничната" самота на жената, но преди всичко те трябва да се търсят в нея самата. В тази статия бих искала да обърна внимание на въпроса за влиянието на родителите върху личния живот на дъщеря им в зряла възраст. И не за да ги обвинявам и да прехвърлям отговорността, а за да покажа как се случва това и какво може да се направи по въпроса.

Когато едно момиче се появи на този свят, най-близките хора за него са мама и татко. От най-ранна възраст тя усвоява модела на взаимоотношения, приет в семейството. Майката за момичето е пример за женственост, а бащата - модел на мъж.

Какво могат да направят родителите, за да обрекат дъщеря си на самота?

Първо, развод.

Разбира се, не всеки развод ще доведе до такива последствия. Ако говорим за "венеца на безбрачието", тогава е важно следното:

  • След разпадането на връзката бащата не общува с дъщеря си. Това означава, че тя не е изградила в съзнанието си образа на мъж, на когото може да разчита в бъдеще. Той ще се формира по-късно от книгите и филмите и ще бъде идеален. Ясно е, че всички онези, които момичето ще срещне по житейския си път, няма да го достигнат. И също този образ ще допълнен от факта, че тя просто не знае какво да прави с мъжете и как да изгражда отношения.
  • Майката дава на дъщеря си ролята на съпруг в психологически смисъл. Това означава, че тя започва да разчита на дъщеря си като на възрастен човек, в резултат на което момичето пропуска важни етапи във формирането на женската си идентичност.

Второ, понякога се случва майката да се обедини с дъщерята срещу бащата.

Например ако той е алкохолик или двойката просто има трудни отношения, майката може да каже: "Виж какъв лош човек е баща ти! Колко нещастие носи той!" Дъщерята съжалява майката и вътрешно застава на нейна страна. След това бащата бива изтласкан от семейството и дъщерята отново заема неговото място.

Получава се така, че момичето някак си не е на мястото си като дете и всъщност е в символичен брак с майка си. Това означава, че мястото за партньор е заето.

Освен това ако бащата е бил тиранин или зависим, момичето ще избяга на мига от човек, в когото зърне дори и най-дребния намек за подобно поведение. Тя се страхува и не иска да повтори сценария на мама. Но всъщност по този начин отхвърля потенциално добрите възможности.

На трето място, майката предава на дъщеря си нагласи за мъжете, които не допринасят за създаването на близки отношения.

Например: "Всички мъже са св...", "Те се нуждаят само от едно нещо от нас", "Мъжете са безполезни същества, на които не може да се разчита", "Мъжете са тези, които непременно ще предадат и наранят" и т.н.

Същността на посланието на майката е, че всички мъже са опасни или недостойни, няма за какво да ги уважаваме и обичаме. Тя не е успяла да изгради силна връзка с мъж, била е разочарована, обидена и ядосана на цялата мъжка половина на човечеството и волю-неволю програмира подрастващата си дъщеря за подобен сценарий.

Случва се момичето да е прекалено привързано към някой от родителите си, да ги идеализира.

Те имат прекрасни топли отношения, но тук е проблемът - не допускат варианта, че дъщерята може да има собствено семейство.

Ако става дума за майката, тя несъзнателно не иска да пусне дъщеря си, въпреки че декларира обратното.

А при бащата често се среща следното: "Татко, аз ще бъда по-добра съпруга за теб от мама". Такъв избор момичето прави несъзнателно, ако майката е напуснала рано живота си или се е отнасяла зле с бащата.

Какво да правим?

Нужно е да вникнете по-надълбоко в отношенията си с родителите. Много е вероятно вие не изпълнявате ролята на тяхна дъщеря, а функцията не един от съпрузите.

Ако вътре в себе си все още подкрепяте единия родител и отхвърляте другия, ако смятате, че някой е по-добър, а друг - по-лош, това е място, което си струва да бъде изследвано. Важно е да се отделите емоционално и психологически от родителите си, да осъзнаете, че те са възрастни хора, които сами избират съдбата си и ще се справят отлично и без вашето участие. Определено не е необходимо да спасявате когото и да било или да жертвате живота си за някой от родителите си. Тогава ще имате възможност да изградите свой собствен живот.

Освен това е полезно да проучите отношението си към мъжете, към себе си и към връзките като цяло. Да установите какви очаквания имате от своя партньора, както и от самите себе си.  Най-вероятно ще успеете да откриете онези хора, с помощта на които ще можете да създадете трайни и искрени взаимоотношения, основаващи се на взаимно доверие.

Елена Воробьова / cluber.com.ua