„Чакай, не сме ли в настоящето?“ – повдигате вежда скептично. Хайде да видим: кое е последното, за което мислехте, преди да прочетете това изречение? А предпоследното? На бас, че е свързано с нещо, което се е случило или предстои да се случи. Повярвай, драги ми смехурко, умът ти обожава да бяга от настоящето.

А не е ли настоящият момент единствено реалният? Моментът, в който диша и цъфти животът, и който никога, до края на света, няма да се повтори.

Затова горя от желание да ви споделя два-три най-обикновени трика, които помагат да се връщаме по-често в безценното „тук и сега“. Те са взети назаем от Алис Бойл, психолог по професия, която ги споделя на страниците на Psychology Today. Това са техники на медитация, в които потокът на мислите замлъква и оставя сетивата да потопят съзнанието ни в реалността на настоящия момент.

За всички, на които не им се нрави да седят със скръстени крака и да припяват мантри, имам приятна новина: това не е единственият начин за медитация. Ето няколко, които могат да се включат и в най-натоварения ден.

1. Едно вдишване и едно издишване

Най-популярният метод при формалната медитация е да съсредоточиш вниманието си върху дишането за определен период от време. Вместо това, може да опитате да се концентрирате върху едно вдишване и издишване. Обърнете внимание как струята въздух минава през тялото ви. Обърнете внимание на усещанията в ноздрите, раменете, гръдния кош, корема и т.н.

2. Две хапки в пълно съзнание

„Съзнателното“ хранене не е лесно упражнение, но можете да не го правите през цялото време, а само с първите две хапки на всяко ядене или закуска. При първите две хапки от всичко, което ядете, обърнете внимание на сетивните усещания – текстурата, вкуса, аромата и вида на храната, звуците, когато отхапвате от нея. Опитайте се да не преценявате дали едно усещане е приятно или неприятно. Целта е да обърнете внимание на сетивния си опит, без да го оценявате.

3. Сканиране на тялото

Сканирайте тялото си от глава до пети за усещания на дискомфорт или напрежение. Опитате да омекотите усещанията за дискомфорт. След това сканирайте тялото си за усещания за комфорт и лекота.