През 1967 г. професорът по психология Том Котъл разработва необичаен тест. С помощта на три кръга той успява да анализира какво мисли човек за своето минало, настояще и бъдеще, как те влияят на живота и емоционалното му състояние. На подсъзнателно ниво се разкрива зависимостта от различни събития.

Графичният тест показва в кой момент човек реално е "заклещен", подсказва какво му пречи да се развива в работата или личните отношения, къде са насочени ресурсите му. Простата рисунка помага да се разбере дали той прави планове за бъдещето или живее с изгубени мечти от миналото.

Графичен тест на Котъл

За да направите теста, ви е необходима спокойна обстановка без дразнители и разсейващи фактори. Вземете празен лист хартия и започнете спокойно да си припомняте миналото си и по-специално - най-важните събития, факти, срещи. Представете си живота си в настоящето и бъдещето, избройте мислено плановете, чието осъществяване е важно за щастието и успеха ви.

Всеки период от време се пренася на хартия под формата на кръг. Накратко – нужно е да нарисувате три кръга, които символизират вашето минало, бъдеще и настояще. Не акцентирайте върху диаметъра им, подреждайте ги както сметнете за добре: рисунката се основава на подсъзнанието и моментното желание. Кръговете могат свободно да се пресичат, да са на разстояние и дори да се намират един в друг.

Как да дешифрираме теста

Когато разглеждате внимателно нарисуваните кръгове, обърнете внимание на разстоянието между тях, дали кръговете се допират, както и на размера им. В живота на всеки човек миналото неизменно оказва влияние върху действията и плановете му в бъдеще, върху действията му в настоящето.

Според инструкциите на професор Котъл нормален и "здравословен" резултат е подреждането на кръгове, които са почти еднакви по диаметър и които леко се припокриват. Рисунка, която повърхностно наподобява емблемата на автомобил Audi, означава, че в миналото на човека практически няма негативизъм. В настоящето той прави стъпки, които ще го подкрепят в бъдещата му кариера или личен живот.

Ако кръговете са нарисувани поотделно, сякаш разпръснати върху лист хартия, не правите изводи от собствените си действия, не анализирате уроците от миналото. Може би съзнателно се дистанцирате от спомените, откъсвате се от "вчерашното" си аз. Това ви пречи да реализирате планове и амбиции, намалява ефективността в работата и търсенето на партньор за личните отношения.

Размерите на кръгове говори за следното:

  • Големият кръг от миналото показва, че определени събития в детството или юношеството оказват силно влияние върху способността да се действа в настоящето, да се планира и да се мечтае.
  • По-големият диаметър на "настоящето" е характерен за прагматичните хора, които са съсредоточени върху изграждането на кариера, като изхвърлят всички ненужни неща. В комбинация с малък кръг на бъдещето тестът показва човек, който предпочита да живее "един ден", без да мисли за последствията.
  • Големият кръг на бъдещето показва важността на събитията, които ще се случат във времето.

Ако даден кръг е по-малък спрямо останалите, можем да предположим, че събитията, случили се в този период, са имали минимално значение и влияние за личността. За най-труден вариант професор Котъл смята рисунката, при която кръговете са вписани един в друг. Това е характерно за хора, които не са в състояние да разделят проблемите на миналото и бъдещето. Обикновено, когато възникнат трудности, те не действат, а мечтаят как всичко ще се случи от само себе си, носят се по течението, без съпротива.

Как жителите на различните държави преминават теста на Котъл

Психолози провеждат интересно изследване, по време на което анализират тестовете на хора от различни страни и континенти. Най-равномерни се оказали резултатите при жителите на Европа: по-равномерните кръгове се разполагат един върху друг, сякаш подкрепят съседния кръг. Специалистите обясняват това с финансовата стабилност на европейските държави, чиито жители са уверени в бъдещето, сравнително доволни от настоящето, уважават и почитат историята.

Тестовете на жителите на развиващите се страни показват несигурност в бъдещето, нежелание да се правят планове и да се стремят към промяна. Проблемите на настоящето се оказват по-важни за тях.

Тестът на Котъл често се предлага на мениджъри на големи компании и организации. Той помага да се разбере мениджърът, неговата целеустременост и нагласа за бъдещ успех. С помощта на проста скица от три кръга опитен психолог разкрива потенциала на човека, желанието му да реализира мечтите си и чертите на характера му.