Куркума: Отслабване и лечение. Над 15 доказани ползи за здравето
12. Ползи от куркума при стомашно разстройство, лошо храносмилане и киселини в стомаха
Куркуминът отдавна е доказал ефективността си при храносмилателни разстройства, включително лошо храносмилане.
Способността му да стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур помага за по-лесното смилане на храната.
Куркуминът облечкава и симптомите, съпътстващи влошеното храносмилане – подуване и газове, защото има противовъзпалителен ефект, влияещ благоприятно върху червата.
Смята се, че чрез подобряване на храносмилането, куркумата може да спомогне допълнително за загубата на излишно тегло и отслабване.
Също така съдържа големи количества нишестета и диетични фибри, които спомагат допълнително за здравословното храносмилане.
Накратко: Куркуминът може да спомогне при лошо храносмилане, подуване на корема и газове, благодарение на силния си противовъзпалителен ефект. Тези положителни действия върху храносмилането може да повлияят благоприятно и върху загубата на излишно тегло.
13. Кардиозащитен ефект и понижаване на лошия холестерол
Както куркуминът, така и куркумата са изследвани и доказали се при намаляването на лошия холестерол – LDL и общите нива на холестерол в кръвта.
Нивата на триглицериди (съхранявани мазнини) също са били редуцирани при приема на куркумин.
Проучване показа, че добавянето на куркумин към храната, в продължение на осем седмици, успешно намалява VLDL (липопротеин с много ниска плътност), LDL (липопротеин с ниска плътност), общ холестерол и триглицериди.
Също така се наблюдава повишено молекулно разграждане (катаболизъм) на холестерола.
Накратко: Приемът на куркума, добавена към храната и на куркумин като хранителна добавка, могат успешно да намалят лошия холестерол (LDL) в кръвта и да повишат добрия холестерол (HDL).
14. Забавяне на диабет
Сред хора страдащи от преддиабет, е установено, че суплементирането с куркумин може да забави началото на диабет тип 2.
Това се доказва при едно проучване в рамките на 9 месеца, където участниците от 2 групи са приемали куркумин на таблетки или плацебо капсули.
Малко над 16% от хората приемали плацебо хапчето, са диагностицирани с диабет тип 2 до края на проучването.
Нито един от участниците, приемали куркумин като хранителна добавка, не са получили диагноза за диабет тип 2 до края на 9 месечното проучване.
Изследователите преписват тези резултати на противовъзпалителните и антиоксидантни сили на мощната лечебна билка.
Накратко: Куркуминът може да има преддиабетно благоприятно действие, благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си сили.













