Учени са открили нов начин за третиране на невробластома, най-често срещаният вид рак при деца. Методът използва наночастици, които са “заредени” с куркума. Тя най-често се използва, за да прибавя аромат и вкус към кърито. Но веществото куркумин, което се съдържа в нея, е показало обещаващ потенциал по време на тестовете, които са унищожавали невробластоми, резистентни към други лекарства.

“Невробластомата е високорискова и може да бъде резистентна на традиционните химиотерапии с нисък процент на оцеляване на пациентите,” коментира Тамара Уестморланд от университета в централна Флорида. 

Използването на куркумин срещу раковите заболявания не е нова идея, но досега беше много трудно да се вкара веществото в лекарства заради неговата много слаба разтворимост и нестабилност. Наночастиците могат да решат този проблем, твърдят от екипа, провел експериментите. Ако учените развият този метод в пълноценно и сигурно лечение, това може да спести всички отрицателни странични ефекти от химиотерапията, а това е особено важно когато става въпрос за деца.

Източник: Science Alert