Индийската подправка куркума, която е ключова за източната кухня, усилва паметта и подобрява настроението, откри ново изследване. Куркумата се намира в турмерика, който дава на кърито неговия характерен цвят. Учените са се интересували от куркумата и дали тя може да обясни някои интересни феномени сред възрастното население на Индия, като например много ниския процент на заболявания от Алцхаймер. На участниците в изследването е била давана куркума като хранителна добавка, по време на периода от 18 месеца и едновременно с това редица техни параметри на когнитивното здраве и настроението са били проследявани.

Участниците в изследването са били на възраст между 50 и 90 години и всички са имали слаби до умерени проблеми с паметта. Една от групите е получавала 90 мг куркума два пъти на ден, а другата е вземала плацебо. Резултатите недвусмислено са показали, че приемането на куркума е подобрило значително паметта – при това с цели 28%, освен фокуса и вниманието. Интересното е било, че участниците, които не са приемали плацебо, са получили също така и подобряване на настроението. А в плацебо групата не е имало никаква промяна нито в паметта, нито в настроението.