Може ли слабата памет да има някакво предимство? Оказва се, че да. Ново изследване откри, че, парадоксално или не, хората, чийто спомени са по-слаби от тези на средностатистическия човек, могат да изпитват удоволствие от едни и същи преживявания по-често. За разлика от тях, по-паметливите бързо се уморяват от едни и същи музика, книги, места и дори хора.

“Хората, чийто капацитет за работна памет е по-голям, всъщност закодират информацията по-дълбоко. Те помнят много повече детайли за преживяванията си и това води до усещането, че са преживяли повече. Въпросното чувство от своя страна ги кара да се отегчават по-бързо от различни неща в живота им", обяснява д-р Ноел Нелсон, водещата авторка на изследването.

За целите на проучването са били тествани способностите на хората да запомнят серии от числа и списъци с различни обекти. В допълнение - на участниците са били пускани музикални клипове и снимки, за да се измери времето, за което ще се отегчат от тях.

“Открихме, че капацитета за работна памет всъщност може да предскаже колко бързо хората се насищат на музика или изкуство. При участниците с по-добра памет действа следният механизъм: те преживяват повече неща повече пъти, защото помнят преживяванията си по-добре,” добавя Нелсон.

Оттук следва и оптимистичният извод - хората с по-лоша памет не се отегчават толкова бързо и лесно. Според учените резултатите могат да имат положителен ефект в редица области, включително в борбата с преяждането. 

Източник: Psy Blog