Когато ви попитат защо пътувате, можете да изредите милион причини:

1. Обичате да се срещате с нови хора.
2. Обичате да преживявате нови неща.
3. Обичате да виждате нови места.
4. Обичате да опитвате нови храни.
5. Обичате приключението и спонтанността, която носи пътешествието.
6. Обичате да излизате от зоната си на комфорт.
7. Обичате личностното израстване, което случва във вас като кулминация на всичко, което сте преживели и всички, които сте срещнали.

Искам да обърна особено внимание на тази точка – личностното израстване и трансформацията, която се случва вътре, защото e по-трудно да се изрази, освен ако не се замислите сериозно върху това, пише Ник Дарлингтън за LifeHack

Знам, че съм се мъчил да го изразя с думи, когато се върнах от пътешествие сам с раница на гръб преди година. Бях преживял огромна личностна промяна. Но как може да се опише тя на хартия?

Нека анализираме няколко общи характеристики на хората, които обичат да пътуват. Имайте предвид, че много от тези черти не са вродени – те се изграждат и развиват, колкото повече пътува човек. И ако сте начинаещ пътешественик, най-добрият съвет, който мога да ви дам, е просто да се гмурнете. Пътуването ще ви промени към по-добро. Без съмнение. 

1. Ние сме приключенски настроени

Пътуването най-често включва впускане в непознатото. То включва отиване на ново място, среща с нови хора и нови преживявания. Като пътешественици ние имаме приключенски дух. Той е част от нашата същност и колкото повече пътуваме, толкова повече чувстваме този дух. Пътешествието е нормалното за нас. 

2. Ние сме емпатични

Имаме силно чувство на емпатия. Това е кулминация от нашите многообразни преживявания, различните култури, с които се срещаме и многообразието на хората, с които се срещаме. Споделяме истории със случайни непознати. Работим най-различни работи, от барман до чистач. 

Преживявали сме трудни времена – например да ни изоставят сами или да откраднат всичкия ни багаж. Всички тези преживявания и срещи ни позволява да приемем и да оценим различията между хората. Те ни позволяват да видим света различно и да видим нещата от гледната точка на другия. 

3. Обичаме да учим, любознателни сме

Когато се движим от място на място и срещаме нови хора ние непрекъснато виждаме как научаваме нови неща (волно или неволно). Развиваме силно любопитство към всичко и желание да учим нови неща – независимо дали това са културни обичаи или нови умения. 

4. Приветстваме промяната. Тя е начин на живот

Когато пътуваме, единствената константа е промяната. Непрекъснато сме заобиколени от нови места и хора. С времето се научаваме да приветстваме тези промени. Когато срещнем нов човек, сме наясно с факта, че този човек има свой маршрут в съзнанието си и вероятно няма винаги да е наоколо. Промяната се превръща в нов начин на живот. 

5. По-наясно сме със себе си

Себепознанието се отнася до степента, в която сме наясно със собствената си личност и характер. Това е първата стъпка от развитието на емоционалната интелигентност и се оформя от нашите преживявания. Като пътешественици, ние черпим от разнообразен спектър от преживявания, тъй като той е свързан с хората и културите. Честото пътуване и размисълът за тези преживявания развива по-високо самосъзнание.