Ако сте вманиачени на тема чистене, може би се радвате на чистото си и подредено жилище, но трябва да знаете, че има вероятност да ви застигне преждевременна смърт. Учени от Свободния университет в Брюксел са установили, че то може да се превърне в проклятие. Според тях хора, които чистят много, умират по-рано от онези, които не се занимават с този вид дейност. Но как е възможно?!

Най-напред си отдъхнете. За целите на изследването си учените наблюдавали за период от 10 години 200 000 мъже и 59 000 мъже от сферата на професионалното почистване. Резултатът: смъртността сред хората, които бършат прах, мият подове и събират боклуци професионално, била значително по-висока отколкото сред останалото трудово население. В сравнение с нискорисковите групи, например чиновниците, мъжете хигиенисти имали 45% по-висок риск да умрат от професията си, а жените – 16%. Но защо е така?

Близко до ума е, че причините за високата смъртност биха могли да са агресивните и вредни за здравето препарати, с които хигиенистите работят. Според брюкселския учен Лаура ват дер Боре обаче вината била по-скоро в неправилната употреба или комбинацията от различни препарати. Това се срещало особено често в частните домакинства.

Препоръката на изследователите е жилището да се чисти с ръкавици, маска и в зависимост от използваното почистващо средство – дори със защитни очила. „Човек трябва да осъзнава опасностите при почистване. Би било погрешно обаче да се обвинява само химията или отделни препарати. Професионалните хигиенисти обикновено са по-добре обучени, докато същото не се отнася непременно за хората, които сами почистват жилищата си. Често те не си дават ясна сметка за рисковете“, твърди Лаура ван дер Боре.