Пердетата са красиви и чудесно допълват интериора. В момента особено модерни са дългите до земята завеси, които придават царствен вид на прозорците.  За съжаление обаче в диплите им се задържат не само прах и мръсотия, но и миризми. Ще ги почистите ефективно, ако следвате следните практични съвети.

Препоръчително е да изпирате пердетата един до два пъти в годината. Може и по-често, ако сте алергични към домашен прах, ако в помещението се е пушило или се е приготвяло месо на грил.

Подготовка преди прането

Свалете пердетата и ги изтърсете на терасата или балкона, за да паднат по-едрите прашинки. Отстранете всички халки, метални или пластмасови части, за да не повредите пералната си машина.

Пране

Използвайте препарат за фино пране. Ако пердетата са бели, добавете и обикновен перилен препарат, за да отстраните евентуални цветни зацапвания чрез съдържащото се в него избелващо средство. На каква температура да перете зависи от материята. Ако няма специални указания, пуснете пералнята на 30 градуса и програма за щадящо пране. При ниски обороти платът няма да е толкова намачкан, когато го извадите.

Сушене без гладене

Ако нямате сушилня, направо окачете завесите обратно на прозореца, докато са още влажни. Опънете ги и ги загладете с ръце. Тъй като пердетата ще висят изправени, няма да се наложи допълнителното им гладене.