Перловската река е една от няколкото дребни и къси софийски реки – „канали“, край които човек може да се разходи, да поспортува или просто да си отдъхне и да се опита да забрави своите неволи. Тя води началото си от торфищата между Черни връх и върховете Голям и Малък Резен, а в района между хижите Бор и Момина скала променя своята посока и се отправя на север.

Първоначално не можете да зърнете нейния поток, тъй като се извива на запад под огромни каменни блокове. След като пресече Околовръстното шосе и се свърже с новите квартали, успоредни на булевард „България“, тя най-накрая се подава край приказния Южен парк. Именно тук край нея са намерили дом десетки видове патици, а в по-топлите дни жителите на столицата могат да си поемат глътка свеж въздух и да си отпочинат край прохладното ѝ корито.

За съжаление, на много места тази идилична гледка често се разваля от множеството боклуци в района, включително големи битови отпадъци. Това е най-видимо в частта около Орлов мост, където Перловската река се превръща по-скоро в канал. Често софиянци дори забравят, че през столицата им минава река.

Европейският пример

Положението обаче никак не е отчайващо. Преди около 60 години река Темза е обявена буквално за „биологично мъртва“. Въпреки това благодарение на огромното усилие на лондончани днес тя вече е зарибена и е една от най-чистите в света. От 1976 г. всички отпадъчни води, които постъпват в нея, се пречистват, а от 80-те години на миналия век специални лодки кръстосват реката и вкарват кислород, който позволява на живота в нея да процъфтява.

Темза е прекрасен пример за това, че колкото и лошо да изглеждат нещата, те могат да бъдат поправени. Нужно е само желание.

Да дадем своя принос за природата

С малко повече внимание – и напук на ниския дебит и тъмните си води –  и Перловската река може да се превърне в прекрасна туристическа дестинация и в един от символите на столицата. Точно такава е целта и на фондация „Колективът“, която обединява граждански организации, общини и отговорни компании с каузата за по-чисти реки в българските градове, устойчивото им опазване и облагородяване на пространствата около тях, така че те да се превърнат в места за спорт, отдих и култура.

През 2024 г. към инициативата „Реките на града“ на „Колективът“ се присъединява и dm България. През тази година компанията празнува своя 15-и рожден ден с кауза, като подкрепя “Реките на града”.

Първата река, която ще бъде почистена, ще бъде именно Перловската.

Своеобразен старт на партньорството ще даде акция по почистването на Перловската река в частта й в Южен парк. Събитието е планирано за 18 май от 9:30 часа, а сборният пункт е до пластиката на големия синигер в парка. Но това е само началото. През следващите месеци „Колективът“ и dm се ангажират с почистването на реките и в Стара Загора, Велико Търново, Троян и Габрово, като компанията ще подкрепи и фестивалните събития, съпътстващи акциите.

Според анкета, проведена от dm през март 2024 г. специално по повод инициативата “Реките на града”, едно от основните желания на хората е пространствата около реките в техните градове да бъдат редовно почиствани и поддържани, а опазването на чистотата им активно да се насърчава. Мнозина биха се радвали, ако речните води бъдат пречистени и зарибени, а над реките бъдат построени нови мостчета, пространствата около тях залесени и с обособени алеи за разходка и кътчета за почивка с беседки и пейки. Участниците в анкетата предлагат също около реките да се изградят велоалеи, да се поставят съоръжения за игра за деца или уреди за фитнес на открито. И въобще - градските реки да се превърнат в пространства за култура и събития.

Първата стъпка към всичко това обаче е отстраняването на всички боклуци по поречието и от коритата на реките. Затова нека тази година застанем рамо до рамо с dm, с техните клиенти, колеги и партньори, и да дадем {Заедно} своя принос за реките на Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Троян и София.

Повече информация за инициативата „Реките на града“ както и за това как и къде можете да се включите в нея, ще намерите в нейната Facebook страница.