Коя форма на мъжкото лице е най-привлекателна за жените?

29 август 2017 г., 14:13
2563

За кратковременни връзки жените предпочитат партньори с по-широки лица. Captblack76 / Shutterstock

При краткотрайните връзки жените предпочитат партньори с по-широки лица, откри ново изследване. Мъжете с подобни форми се възприемат като по-доминиращи и по-агресивни. Широките лица се свързват и с по-висок шанс на оцеляване при ръкопашни схватки на живот и смърт.

“Нашите резултати показват, че в рамките на три минути (по време на среща в реалния живот) жените установяват, че по-доминиращите мъже с широка форма на лицето са по-привлекателни за краткосрочна връзка. Съответно - те желаят да излязат на друга среща с тях”, коментира д-р Катрин Валънтайн, водещата авторка на изследването.

За целите на анализа учените са измервали съотношението между ширината на лицето и височината му.

“Предишни изследвания вече са свързвали широките лица при мъжете с оцеляването в ръкопашни битки, повишена агресия, себеоценка за доминираща мощ и финансов успех като мениджъри. Нашите резултатите показват, че тази геометрична форма на лицето е и добър индикатор за доминиращ характер и увеличава интереса на жените в условия на срещи с цел партньорство”.

Изследването е използвало техниката на т.н. скоростни срещи, при които хетеросексуални необвързани хора са се срещали само за три минути.

“Фактът, че жените желаят да видят тези мъже отново показва, че резултатите са стабилни – жените не просто твърдят, че имат интерес, те реално желаят да излязат на втора среща с тези мъже.”

“Всички предишни изследвания, които са потвърдили, че за краткотрайни връзки жените предпочитат доминиращ тип мъже, са били проведени в лабораторни условия и не са стъпвали за своето заключение на реално общуване в ежедневния живот. А именно то е това, което действително може да доведе до установяване на партньорство”.

Учените са взели предвид възрастта и привлекателността на мъжете при установяване на зависимостта.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари