В малки количества захарта е полезна и дори необходима както за децата, така и за възрастните. Основното нещо е да не се прекалява с количеството. Въпреки факта, че диетолозите призовават да се ограничи консумацията на сладкото, те признават, че тялото се нуждае от естествена захар, да за зареди „батериите си“ с енергия.

В същото време специалистите по хранене препоръчват да се въздържаме от рафинираната захар. Малчуганът трябва да получава всичко, от което тялото му се нуждае от плодове, зеленчуци, мед и меласа (гъст и тъмен сироп, който е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло). Според последните проучвания децата се нуждаят от захар не по-малко от възрастните

за момчетата това количество е повече 

„Захарите зареждат с енергия, която може да бъде от полза за детето, особено когато учи. Малко подсладител в ястията ги прави по-приятни за малкото дете и стимулира апетита му“, обясняват лекарите.

Най-добре е сладките храни да се хапват през деня, защото вечер това може да предизвика прилив на енергия и детето ще заспи по-трудно. В същото време захарта е източник и на "празни" калории, без никакви хранителни свойства. Ето защо децата, които консумират повече от препоръчителната дневна доза, рискуват да качат наднормено тегло, а това вече е сериозен проблем. В света има все повече затлъстели деца. Освен това по-големите количества захар провокират възпаление и имат негативни странични ефекти за стомашно-чревния тракт. Ето защо трябва да се уверите, че детето не яде повече, отколкото препоръчват лекарите. И не давайте сладки харни твърде рано – изчакайте хлапето да навърши две години.

Ранното въвеждане на сладки храни може неправилно да формира вкуса и предпочитанията му. След това ще е по-трудно да се върне към балансирана диета.

Снимка: Guliver / Getty

Конкретно за дозите

- Деца под пет години трябва или да избягват напълно захарта, или да консумират по-малко от 10 грама на ден.

- Тези на възраст от 5 до 10 години трябва да ограничат количеството захар - не повече от 20-25 грама на ден.

- Хлапета от 10 до 15 години могат да увеличат количеството захар до 25-30 грама на ден.

- Над 15 години могат да ядат не повече от 30 грама захар на ден.

Много е важно да се поддържа дневна норма на захар, която е безопасна за малките. И също толкова важно е да не забравяме, че тук става дума за цялото количество захар - както получената плодове и сокове, така и добавената - от бисквитки, сладки, шоколад, бонбони  и т.н. Давайте на децата плодове и сушени плодове, а сладкиши - само по един или два на ден, в зависимост от възрастта.

- „Здравословните“ сладки блокчета имат и противопоказания – не са подходящи за деца с хранителни непоносимост и алергии. В някои има мед и добавена фруктоза - непродходящи при захарен диабет.

Съвременните деца ядат много захар и често родителите дори не осъзнават колко поемат. Например,

200 мл кока кола съдържа 10 чаени лъжички захар,

което е един и половина пъти над дневните нужди за дете от 10 до 18 години. Само една кутия газирана напитка с обем 0,33 литра, и дневната нужда от захар вече е надвишена. Добавете към това още един бонбон, шоколад - и нивото на захарта вече става супер много.

Без добавена захар, менюто детето със сигурност ще бъде по-здраво. Значително ще намалите проблемите със зъбите, теглото, кожата. По-малък риск има и то да развие алергии или захарен диабет.

Да се ограничи сладкото и мисия трудна, понякога невъзможна: детето взема пример от родителите си, които често не са свикнали да се отказват от тези лакомства.

Мона Василева / Новите родители