Мишел Макга работи като журналист в областта на финансите в продължение на 10 години, но се е затруднявала да планира собствения си бюджет. Тя смята, че не е честно да казва на другите как да харчат и как да пестят, когато тя самата не го прави.

Затова решава в продължение на една година да купува само най-необходимото. Да носи единствено дрехи, които вече има, да кара колело и да яде само проста домашно приготвена храна – така тя успява да спести 23 хиляди долара. Разбира се, не всеки, особено по нашите ширини, има приходите на Макга, но със сигурност ще спестим, като приложим нейния експеримент.

"Забелязах, че харча много пари за неща, от които в действителност нямам нужда – разходки до бара, хубави дрехи, кафе навън, и т.н. И всичко това с ипотека и други по-сериозни разходи.

Бях изгубена в безкраен водовъртеж, вярвайки на реклами и мислейки, че само като харча, ще бъда по-щастлива. След което ми омръзна парите да се изплъзват от пръстите ми и реших да разчупя стария си начин на живот и да променя навиците си, като не си позволявам нищо, освен най-необходимото.

Разходите, които запазих:

  • Ипотеката, комунални услуги, здравна застраховка, помощ на родителите ми, дарения за благотворителност, интернет и телефон. Всичко това беше по-малко от 2 хиляди долара на месец.
  • Най-необходима козметика (шампоан, паста за зъби, дезорант и т. н.), почистващи препарати; продукти за готвене у дома. Бюджетът на мен и съпругът ми за тези неща не беше повече от 35 долара седмично.