Колко можеш да спестиш, когато една година купуваш само най-необходимото

07 юли 2018 г., 18:50
51197

Shutterstock

Мишел Макга работи като журналист в областта на финансите в продължение на 10 години, но се е затруднявала да планира собствения си бюджет. Тя смята, че не е честно да казва на другите как да харчат и как да пестят, когато тя самата не го прави.

Затова решава в продължение на една година да купува само най-необходимото. Да носи единствено дрехи, които вече има, да кара колело и да яде само проста домашно приготвена храна – така тя успява да спести 23 хиляди долара. Разбира се, не всеки, особено по нашите ширини, има приходите на Макга, но със сигурност ще спестим, като приложим нейния експеримент.

"Забелязах, че харча много пари за неща, от които в действителност нямам нужда – разходки до бара, хубави дрехи, кафе навън, и т.н. И всичко това с ипотека и други по-сериозни разходи.

Бях изгубена в безкраен водовъртеж, вярвайки на реклами и мислейки, че само като харча, ще бъда по-щастлива. След което ми омръзна парите да се изплъзват от пръстите ми и реших да разчупя стария си начин на живот и да променя навиците си, като не си позволявам нищо, освен най-необходимото.

Разходите, които запазих:

  • Ипотеката, комунални услуги, здравна застраховка, помощ на родителите ми, дарения за благотворителност, интернет и телефон. Всичко това беше по-малко от 2 хиляди долара на месец.
  • Най-необходима козметика (шампоан, паста за зъби, дезорант и т. н.), почистващи препарати; продукти за готвене у дома. Бюджетът на мен и съпругът ми за тези неща не беше повече от 35 долара седмично.

Разходите, които изоставих:

  • Развлечения: кино, барове и ресторанти, готова храна, кафенета, ваканционни пътувания и всякакви вкусотии от супермаркета.
  • Разходи за фитнес.
  • Нови дрехи.
  • Транспортни разходи – билети за автобус, метро, таксита и всичко останало.

Започнах да:

  • Ходя навсякъде с колело.
  • Правя пикници в парка, пътувам с палатка, търся безплатни изложби или концерти.
  • Ям най-простите домашно приготвени храни, като избягвам дори шоколада.
  • Правя упражнения у дома (всекидневните разходки с колелото обаче бяха основното ми упражнение).

През тази година се научих ефективно да харча пари за храна. Планирам обяда и вечерята си предварително, научих различни печива. Преди готвех доста зле, сега ставам доста добра в това.

Не искам да кажа, че беше лесно, особено първите месеци, когато се опитвах да водя стария си живот, но без пари. Понякога ми се искаше да забравя всичко и да се отдам на безразсъден шопинг, да отида на бар и да се напия или да си купя билет за автобуса, вместо да се качвам на колелото в някой ветровит ден.

Въпреки това разбрах нещо важно: не е нужно да отваряш портфейла си всеки път, когато искаш да се позабавляваш.

Посетих множество безплатни концерти и фестивали, разхождах се из всички възможни паркове, участвах в купища улични спортни събития и посетих повече изложби от когато и да било.

По време на почивката обиколихме целия бряг на Съфолк и Норфолк на велосипеди със съпруга ми, нощувайки в палатка. Ако не беше този експеримент, нямаше да опитам това никога – а сега нямам търпение да го повторя."

Източник: Bright Side

Коментари