Няма как да спестявате повече, ако не се научите да печелите повече.

Първо обаче трябва да усъвършенстваме методите на пестене. Всеки заможен човек ще ви каже, че тайната е в баланса.

Следните съвети и правила ще ви помогнат да управлявате правилно финансите си през тази година:

6. Не спестявайте от качество.

Не купувайте по-евтина храна, по-евтини материали, по-евтини продукти. Рано или късно това ще ви излезе през носа. Сещате се за приказката, че евтиното излиза скъпо, нали? В повечето случаи наистина се оказва така. В супермаркета е по-добре да купите по-малко, но качествени продукти, отколкото да препълните кошницата догоре, но с храни от ниско качество. Същото се отнася и за дрехи, обувки и т.н. Даваме по-малко пари днес, но стоката се съсипва след 2-3 месеца и се налага да купуваме нова. Губим си времето в търсене, даваме двойно повече пари.

7. Не ограничавайте децата си.

Недейте да „подрязвате крилцата“ на детето си. Оставете го мечтае дръзко и смело. Откъде знаете – може би един ден ще сбъдне мечтите си? Представете си само кое е по-вероятно: ако му повтаряте постоянно, че няма да забогатее, че няма да учи в чужбина, че няма да успее като певица, че няма да стане известен футболист или президент… вероятно нищо от това няма да му се случи. Дори да има потенциал, той е бил убит в зародиш. От друга страна, ако насърчавате детето да учи, да се развива, да следва мечтите си, най-вероятно ще има много повече увереност и ще порасне като човек, който да бъде самокритичен, взискателен и знаещ цената си.

8. Обичайте и ценете това, което имате.

Не се затрупвайте с ненужни вещи. И дрехи. Не е нужно към всеки тоалет да притежавате чанта и обувки в същия нюанс. Някои от най-богатите хора купуват дрехи втора ръка (представете си какъв ужас!) – това е не само о-икономично, но и по-екологично, което също ни позволява да бъдем в крак с модата, но много по-евтино и по много по-природосъобразен начин. Опитайте.

9. Не правете генерални планове и обобщения.

За да имате шанса да започнете и да развиете нещо свое, е нужно много повече от общата представа за него. Отделете време и седнете да начертаете подробен бизнес план – с финансови отчети, таблици, конкретни цели. Ако не можете да се справите сами, допитайте се до професионалист. Но не отлагайте. Няма подходящ момент. Всеки ден е подходящ момент. Не губете време.

10. Не се превръщайте в работохолици.

Отсявайте работата от личния си живот. Освен ако не се занимавате с нещо, което да има принос за човечеството, това, което ще остане, е личните моменти, прекарани с близките си. Не прекалявайте с работата, не се преуморявайте, защото постепенно ще натрупате хронична умора и ще загубите енергията и бистрия си ум. Почивката е ползотворна и необходима, за да бъдем много по-продуктивни и осъзнати.

Цветелина Велчева

По вдъхновение от Bright Side

Към ПЪРВАТА ЧАСТ