Няма как да спестявате повече, ако не се научите да печелите повече.

Първо обаче трябва да усъвършенстваме методите на пестене. Всеки заможен човек ще ви каже, че тайната е в баланса.

Следните съвети и правила ще ви помогнат да управлявате правилно финансите си през тази година:

1. Не мислете за парите.

Спестяването на парите сами по себе си не е богатство. За да имате истинска полза и да бъдете наистина мъдри в управлението на финансите си, инвестирайте – в образование, в курсове, в здравето си. Тези сфери не се влияят от инфлация и рано или късно ще ви се отплатят.

2. Бъдете уверени.

Независимо дали работите работата на мечтите си, или се занимавате с нещо компромисно, докато намерите това, което ще ви бъде на сърце, не губете увереност. Ако не знаете нещо, научете го. Бъдете отдадени в това, което вършите дори да не ви харесва особено. Така ще се научите да бъдете прецизни и отговорни, ще добиете увереност, че можете да се справяте в различни области.

3. Изразявайте мнението си.

Родителите понякога бъркат, като учат децата да не изразяват свободно мнението си и винаги да се съобразяват с другите. Възпитанието и уважението са много важни, но също толкова важно е да отстоявате себе си. Ако сте свикнали да си премълчавате и да се примирявате, ще бъдете такива и в работата си, и в личния си живот – ще се страхувате да искате повече, да мечтаете дръзко, а вечно ще се задоволявате с това, което имате.

4. Не се поддавайте на изкушенията.

Ако можете, не харчете излишни пари. Опитайте се да устоите на рекламите, които ви заливат в социалните мрежи. Затворете прозореца с дрехите, ако не ви трябват в момента. Дори да се преборите за увеличение на заплатата, какъв е смисълът, ако заедно с него се увеличат и разходите ви? Опитайте се да харчите пари само за онова, което наистина ви е необходимо. Например нужно ли е да взимате скъпа кола на изплащане, ако ще я карате до магазина и обратно?

5. Мечтайте за нещо свое.

Ако искате да развивате собствен бизнес, трябва да свикнете с мисълта, че времето ви за това ще бъде след работното. Тоест ще крадете от времето си за почивка, а може би и за сън. Ако истински сте запалени по идеята обаче, това не би трябвало да ви тежи, а да влагате сърце и душа и да нямате търпение да видите как идеите ви се разрастват и придобиват все по-голям смисъл. Ако не чувствате подобно нещо, а работата ви тежи и изморява, може би не е това вашето поприще.

Четете продължението ТУК.