Съвсем постижима цел е да спестите пари, докато сте още млади. Ето няколко начина, които са хем лесни, хем ефикасни, за да спестите пари, преди да навършите 30 години:

1. Ако живеете с родителите си.

Все повече хора предпочитат да живеят с родителите си, като по този начин се спестява сериозна сума от наеми или кредит за собствен апартамент. Разбира се, не всеки иска да живее с родителите си, затова удачен вариант е да си поделите наема с приятели.

2. Ако си направите автоматичен банков превод към спестовната сметка в деня на получаване на заплата.

Дори сумата да е минимална, ще я усетите след известно време. Ако не го направите, тези 100 лева винаги ще бъдат похарчени за нещо друго. Ако го направите, тези 100 лева с нищо няма да се отразят на бюджета ви.

3. Ако не се впуснете да си купувате лъскава кола на изплащане.

Сигурно е изкушаващо, когато ви вдигнат заплатата, да се поглезите с ново возило, но гледайте да вземете нещо на втора ръка, за да не си натежите на месечния доход прекалено много. Имайте предвид, че все пак това е дългосрочно финансово обвързване и лизингът на нова кола е най-малко 5-годишен.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обича да се придвижва на колело.

4. Ако не си купувате постоянно маркови дрехи.

Хубаво е да имате по някоя и друга маркова дрешка, но не може целият ви гардероб да се състои от такива. Има достатъчно хубави модели и материи на по-обикновени марки, които са в пъти по-евтини и понякога не отстъпват по нищо на скъпите. Ако стандартът ви на живот не е особено висок, не е много разумно да се возите в нова кола, която не можете да си позволите да поддържате, и да си купувате маркови дрехи, но да пестите от храна например.

5. Не казвайте: „Мога да си го позволя!“

Съвременното общество е консуматорско. Живеем във времето на търговските центрове и шопинг маниите. Само че рискувате да се затрупате с толкова много ненужни вещи, че скоро да започнете да се депресирате и задушавате. Научете се да устоявате на изкушението в магазина. Не си купувайте поредната блузка, която сте си харесали, съберете сили и излезте от магазина. Ако на следващия ден я желаете все толкова силно, върнете се и си я купете. Само че е малко вероятно дори да си спомните как е изглеждала, въпреки че преди 24 часа ви се е струвало, че не можете да живеете без нея.

6. Купете имот.

Влагането на пари в недвижимо имущество е винаги добра идея. Стига да можете да си го позволите. Цените на имотите постоянно се вдигат, можете да го давате под наем, докато заживеете самостоятелно, и така да си възвърнете част от инвестициите.

7. Сменете работното си място.

Не се страхувайте да експериментирате, докато сте млади – сега му е времето. Докато все още не сте обвързани със семейство, сте свободни да откриете истинското си призвание, както и да си потърсите по-добра платена работа, да имате хобита.

8. Научете се да готвите.

Ако не се храните постоянно навън или не си поръчвате храна, а си готвите вкъщи, когато ви е възможно, ще спестите значително. У дома е по-вкусно, по-здравословно и по-евтино.

9. Не се опитвайте да изкарате „лесни пари“.

Няма такова нещо като „лесни пари“ – не и без уловка. Не залагайте на комар, а разчитайте на собствените си умения и качества. Упоритата работа винаги се отплаща.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side