Обикновено свързваме доматите с любима съставка в салата, но доматите са особено полезни и когато ги приемаме под формата на сок. Ако го правите всеки ден, е много вероятно да почувствате цялостно подобрение в състоянието на организма си. Ето какво ще стане с организма ви, ако пиете по една чаша сок от домати всеки ден:

1. Ще се понижат нивата на холестерол.

Сокът от домати е богат на хранителни фибри, което го прави отличен съюзник в борбата с лошия холестерол. Повишените нива на холестерол в кръвта са все по-често срещан проблем сред хората заради неправилното хранене, дължащо се най-вече на забързания ни ритъм на живот.

2. Ще се подобри работата на червата.

Редовната консумация на доматен сок подпомага работата на червата и улеснява храносмилането. Това го прави и успешен съюзник в борбата със запека. Сокът от домати подпомага и хидратацията на организма. Също така поради влакната си дава усещане за ситост, което пък от своя страна може да се окаже особено полезно, ако се борите с излишни килограми.

3. Ще се намали рискът от сърдечни заболявания.

Доматите са богати на витамин В6, а сокът му е най-добрата профилактика на сърдечните заболявания. Смята се, че унищожава хемоцистеина – аминокиселина, която уврежда кръвоносните съдове.

4. Ще намали рискът от развитие на рак.

Доматите съдържат ликопен - каротиноиден пигмент, който придава цвета на редица оцветени в червено плодове като домати, диня, червен грейпфрут и гуава. Най-важното, което трябва да знаете обаче, е, че предотвратява появата на няколко вика рак, сред които рак на белите дробове, рак на гърдата, рак на простатата и рак на панкреаса.

5. Ще намали токсините в организма.

Каквото и да правим, не можем да се освободим от вредните вещества, които постоянно поглъщаме и поемаме под всякаква форма. Доматите могат да ни помогнат поне малко в тази борба. Те съдържат хлорин и сяра, които подпомагат работата на черния дроб и на бъбреците. Затова се смята, че доматите са най-добрият избор за детоксикация на организма (прочистване от токсични вещества).