Ново проучване установи, че доматите могат да помогнат в борбата с бактериалните инфекции в червата.

Един от най-консумираните зеленчуци (или може би плод?) в света е пълен с антиоксиданти, витамини и други съединения - две от тях са идентифицирани от учени от университета "Корнел" в САЩ в резултат на серия от експерименти с клетки.

Изследователският екип, ръководен от микробиолога Джеонгмин Сонг от “Корнел”, се интересува от Salmonella - род чревни бактерии, които нахлуват в червата и често причиняват хранителни отравяния.

По-конкретно екипът се фокусира върху един тифоиден серотип на салмонелата, Salmonella enterica Typhi, който живее само при хората и причинява тифна треска, когато се вмъква в кръвния поток от червата и се разпространява в организма.

Подобно на други хранителни патогени, правилната обработка и съхранение на храната, както и достъпът до антибиотици, могат да помогнат на хората да избегнат хранително отравяне със салмонела.

Въпреки това коремен тиф продължава да бъде голям проблем за общественото здраве в много части на света, където хората нямат достъп до чиста вода, канализация или ваксини срещу него. Разпространява от човек на човек чрез заразена храна и вода, като децата са изложени на най-голям риск.

През 2016 г. в Пакистан избухна първото в света огнище на широкорезистентен коремен тиф, а осем години по-късно експертите по инфекциозни болести все още се опасяват, че ако не бъде овладян, може да предизвика регионални или глобални огнища.

Недохранването също е често срещано явление в Пакистан, както и в други страни в Азия, Африка, Латинска Америка и Карибския басейн. Проучване от 2023 г., проведено в 64 държави, установява, че почти половината от децата на възраст под 2 години не консумират никакви плодове или зеленчуци в диетата си.

"Основната ни цел в това проучване беше да разберем дали доматите и доматеният сок могат да убиват чревни патогени, включително Salmonella Typhi, и ако е така, какви качества притежават, които ги правят ефективни", обяснява Сонг.

Лабораторно отгледаните култури Salmonella Typhi, изложени на прясно пулверизиран доматен сок, са унищожени в рамките на 24 часа, и то не заради киселинността на сока.

Изследователите сканират генома на доматите (Solanum lycopersicum) в търсене на гени, кодиращи малки протеини, наречени пептиди, които биха могли да действат като антимикробни агенти.

От четири първоначални кандидати екипът идентифицира два антимикробни пептида, които потискат растежа на Salmonella Typhi и дори унищожават щам, устойчив на ципрофлоксацин - основния антибиотик, използван за лечение на коремен тиф.

Накрая изследователите моделират формата на двата водещи кандидат-пептида и симулират взаимодействието им с мембраните на бактериалните клетки. Както е предвидено в модела, двата пептида разкъсват клетъчните мембрани на Salmonella Typhi само за 45 минути.

При по-нататъшни експерименти съединенията убиват и Salmonella Typhimurium - щам на нетифоидна салмонела, който причинява несмъртоносни хранителни отравяния.

Резултатите са интересни, но това не означава, че трябва да започнем да пием по няколко литра доматен сок на ден – в края на краищата това са просто експерименти с клетки. А и нито един вид храна няма да има чудодеен ефект сам по себе си.

Проучването по-скоро подчертава важността на посланията, свързани с общественото здраве, които насърчават хората да ядат домати като част от балансирана диета, включваща много други плодове и зеленчуци - ако се приготвят по добър по отношение на хигиената начин, те могат да помогнат за предпазване от болести и хранителни отравяния.

Това обаче зависи от достъпността и ценовата политика.

Изследването е публикувано в Microbiology Spectrum.

Източник: Science Alert