Лицето разкрива добре промените в теглото, но колко точно е нужно, за да се забележи?

Учени обясняват:

Жените и мъжете със среден ръст имат нужда да качат или свалят между три и половина и четири килограма, за да може това да се забележи по лицето им, но двойно по толкова, за да ги възприемат като по-привлекателни.“ Това твърди д-р Никълъс Рул, съавтор на ново изследване по въпроса.

Изследователите използват поредица от снимки, които дигитално са обработени да показват намалено или увеличено тегло. Първо участниците са сравнявали двойки снимки, от които е трябвало да изберат кой тежи повече. Оказва се, че промяната в индекса на телесна маса с 1,33 кг/кв.м. е достатъчна, за да се забележи от околните.

След което учените продължават изследването, за да разберат каква промяна е необходима, преди човек да бъде възприет като по-привлекателен. За жените разликата е 6,3 кг. при среден ръст. За мъжете съответно 8,2 кг.

„Разликата между групите показва, че привлекателността на лицето при жените вероятно е по-чувствителна към промените в теглото – казва Рул – това означава, че жените, които се опитват да отслабнат имат нужда да свалят по-малко килограми, за да ги възприемат като по-привлекателни.“

Източник: PsyBlog