Подобряването на общата когнитивна функция може да помогне да се намали тревожността, твърди ново изследване. Дялът на мозъка, известен като дорсолатерален префронтален кортекс, участва в планирането, мисленето и взимането на решения. Оказало се е, че повишаването на мозъчната активност в този дял е свързано с намаляване на тревожността. Хората с повишен риск от развиване на тревожно разстройство са били с по-малка вероятност да го развият, когато са упражнявали онези области от мозъка, които са свързани със сложни мислени операции.

Тренировките на паметта и мозъка, заедно с психологическата терапия, могат да помогнат да се усили активността в тези ключови области. Проф. Харири, водещият учен на изследването, обяснява: “Резултатите ни помагат да подкрепим стратегията за подобряване на емоционалното функциониране при индивидите – тяхното настроение, тяхната тревожност, изпитването на депресия. И то не само чрез директно третиране на проблемите, но и чрез индиректното общо подобряване на когнитивна функция на човека”.

Освен важната си роля в планирането, мисленето и взимането на решения дорсолатералният префронтален кортекс участва и в емоциите на човека. “Ние искахме да се фокусираме върху област от разбирането на психичните заболявания, която досега беше пренебрегвана и това се оказа обратната страна на монетата. Всъщност ние търсихме фактори, които да осигурят устойчивост и да защитят индивидите от развиване на проблеми”.

За целите на изследването 120 души са били сканирани, докато са изпълнявали задачи, които са били предназначени за активиране на специални дялове от техния мозък. “Изненадващо, но се оказа, че когато има налице активно функциониращ дорсолатерален префронтален кортекс дисбалансът в мозъчните структури не се проявява като промени в настроението или в тревожността. Ние се надяваме да успеем да подобрим настоящата ситуация с лечението на психичните заболявания като първо успеем да предскажем с висока точност кои са хората, изложени на по-висок риск и след това, като успеем да предскажем кой ще има най-голяма полза от коя терапия”. 

Psy Blog