Движението е от съществено значение във всички възрасти, дори при новородени бебета. При най-малките например, то помага да опознаят по-добре околното пространство, което им носи не само познания, но и спокойствие в този първи етап от живота им.

При по-големите, натрупването на знания и усъвършенстването на уменията става все по-осезаемо.

Ето как може да бъдете полезни за детето си, съобразявайки се и с неговата възраст.

От 0 до 6 месеца

Повечето хора (включително бъдещите майки) са убедени, че новородените бебета не се движат. Но в действителност всички изследвания сочат, че дори и най-малките, точно като по-големите деца, имат нужда от движение, за да опознаят пространството около себе си. В техния случай движението е чрез родителите, тоест те им помагат да придобият по-голяма информираност за себе си и заобикалящата ги среда.

Следователно през тези първите месеци детето трябва да бъде „обездвижвано“ (на бебешки шезлонг или люлка) за възможно най-кратко време (не повече от час на ден). По-полезно за него е да се „движи“ из жилището и навън, за да може да разглежда света и трупа впечатления.

Очевидно това не са истински движения. Но то може да бъде разхождано – на ръце например, с опознавателна цел. И дори може да му обяснявате кое какво е. Няма да ви разбере, но ще запамети по свой начин казаното, което е полезно за развитието му.

Когато навърши определени седмици, може вече да бъде поставяно по корем върху мека постелка (най-добре да е много цветна). Може да провокирате естественото му любопитство и да го накарате да се оглежда, да движи ръцете и краката си, да сгъва китката в юмрук. Малки жестове, но съществени за здравословния растеж.

Положението по корем през тези месеци благоприятства физиологичното развитие на детето. В края на този първи период едно здраво дете ще предприеме невероятен брой микро и макро движения, ще се научи да държи главата си неподвижно, да стои неподвижно, да обръща лицето си в посока на говорещия или шума.

От 6 до 12 месеца

Това са месеците, в които детето се научава да седи, да пълзи, да се изправя и на финала – да прави първите си крачки.

В този централен момент от развитието на бебето много родители се притесняват, ако тяхното мъниче изглежда по-мързеливо от другите деца и някак по-малко отзивчиво към желанието да стане самостоятелно.

Честно казано, няма правила и всяко дете достига определени етапи на растеж, когато за него е настъпил подходящият момент. Някои дори изцяло пропускат фазата на пълзене, а директно се изправят на крака. Други не прохождат, а буквално започват да тичат.

Затова не се паникьосвайте, а включете различни игри, предназначени да насърчат любопитството на детето да изследва заобикалящата го среда и да влезе в контакт с нея. В тази връзка една от дейностите, които препоръчват почти всички педиатри, е да се положи бебето върху мека подложка по корем, като пред него се поставят предмети, които го интересуват, но извън обсега му. По този начин, за да задоволи дадена потребност, то ще трябва да измисли начин как да стигне до тях. Това развива както мисленето, така и движението.

Продължава на страницата на Новите родители